NOVAC I NEKRETNINE STEČENI KORUPCIJOM

Novi zakon ne vrijedi za Sanadera, ali mu to ne spašava imovinu

Koje su glavne razlike između starih zakona i novog zakona o oduzimanju imovine stečene korupcijom
Zagreb, 091210.Radi najave o skidanju saborskog imuniteta zastupniku Ivi Sanaderu, novinarske ekipe su zaposjele Kozarcevu ulicu cekajuci ispred Sanaderove kuce.Foto: Boris Kovacev / CROPIX
 Boris Kovacev / CROPIX / BORIS KOVACEV

ZAGREB - Zakon o postupku oduzimanja imovinske koristi ostvarene kaznenim djelom i prekršajem, koji regulira oduzimanje imovine stečene kriminalom, stupit će na snagu u posljednjim danima ove godine.

Načelo prema kojem nitko ne može zadržati imovinu stečenu kaznenim djelom odavno je ugrađeno u naše zakone. No, dosad je ostajalao tek mrtvo slovo na papiru jer su kriminalci novac stečen kriminalnim aktivnostima munjevito prebacivali na supruge, ljubavnice, očeve, djecu...

SPECIJAL: SVE O BIJEGU I UHIĆENJU IVE SANADERA

Istraga protiv Mravaka

Početkom 2009. na snagu je stupio pooštreni 82. članak Kaznenoga zakona. Spomenutu odredbu pooštrila su dva bitna detalja: osoba koja je osuđena za bilo koje djelo kupurcije i organiziranog kriminala na kocku stavlja svoju cjelokupnu imovinu. Drugi bitan detalj je taj da sud na temelju pooštrenog članka 82 KZ-a može oduzeti imovinu, ne samo osuđenom, već i njegovom bračnom drugu, djeci, roditeljima i bilo kojoj drugoj osobi na koju je ta imovina prenesena.

Prošle, 2009. godine, stupio je na snagu i novi Zakon o USKOK-u koji uskočkim istražiteljima omoćava da i prije podizanja optužnice, već u fazi istrage, od suda zatraže i dobiju privremenu mjeru zamrzavanja imovine, ne samo osumnjičenog, nego i s njim povezanih osoba.

Upravo zahavljujući tome onemogućuje se da imovinu stečenu kriminalom proda, opere i zamete joj trag. Tu je mjeru već koristio USKOK u istragama protiv Ivana Mravaka , Nevenke Jurak , Mladena Barišića i ostalih.

Najsvježiji primjer primjene mjere blokade imovine je blokada nekretnina, pokretnina, bankovnih računa i udjela u tvrtkama bivšeg premijera Sanadera , njegove supruge i kćeri. Pritom treba imati na umu da sudac na zahtjev USKOK-a može blokirati samo onu imovinu za koju USKOK pretpostavlja da je stečana kaznenim djelom. Sudac nema pravo blokirati račune kroz koje prolaze lako provjerljivi legalni prihodi. U slučaju Sanaderovih to su tekući računi na koje se uplaćuje profesorska plaća Mirjane Sanader i tekući račun na koji je Sanader ovih dana primio 1700 kuna zastupničkog paušala.

Odluka od 13. prosinca

Međutim, pravnici s kojima smo razgovarali ne slažu se u ocjeni na koje će se predmete novi zakon odnositi.

Zamjenik glavnog državnog odvjetnika Dragan Novosel sinoć nam je izjavio: “Prema onome kako ja čitam ovaj Zakon, on će se primjenjivati na one predmete u kojima odluka o zamrzavanju ili oduzimanja imovine stečene kaznenim djelom još nije donesena”.

To u slobodnoj interpretaciji znači da se novi Zakon neće odnositi na Sanaderovu imovinu jer je odluka o zamrzavanju imovine njegove uže obitelji donesena 13. prosinca, kad novi Zakon još nije stupio na snagu.

Na Sandera i njegovu obitelj do kraja sudskog postupka, ako do njega u konačnici i dođe, primijenit će se stare odredbe Zakona o USKOK-u. No, i prema već postojećim zakonima, privremeno zamrznuta imovina Sanaderovih bit će trajno oduzeta ako se pravomoćnom sudskom odlukom dokaže da je počinio kaznena djela za koja ga se tereti. U protivnom, zamrznuta imovina Sanaderovima će biti vraćena.

Novosti u zakonu

Odvjetnik Branko Šerić koji zastupa Ivana Mravaka ukazuje i na neke novosti: “Imovina se u nekim slučajevima može oduzeti i ako se kazneni postupak obustavi”.

Prodaja imovine prije pravomoćne presude

Novi Zakon o oduzimanju koristi ostvarene kaznenim djelom predviđa da država blokiranu imovinu u određenim slučajevima može prodati i prije pravomoćne odluke o njezinu oduzimanju. Prodat će se već na početku istrage blokirana imovina koja bi do okončanja sudskog postupka izgubila na vrijednosti.

Ako država osumnjičenom u istrazi zaplijeni automobil, neće čekati kraj suđenja da bi ga prodala, jer bi mu vrijednost nekoliko puta pala.

Prodat će ga čim ga zaplijeni, i novac pohraniti na poseban račun. Ako osumnjičeni bude oslobođen optužbi, novac od prodaje automobila bit će mu vraćen, a bude li pravomoćno osuđen, novac ostaje državi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 10:06