SEVERINA, JOSIPOVIĆ I TADIĆ

Dalibor Martinis: Podsjetili su me na trokut braće Kennedy i Marilyn

Trilateralni susret ostavio je vrlo dobar dojam na mene, tvrdi konceptualac

ZAGREB - Na prošlogodišnjoj izložbi Dalibora Martinisa u Muzeju za umjetnost i obrt posjetitelje je dočekivala uvećana fotografija umjetnika u ulozi predsjednika države. Godinu dana kasnije predsjednici Ivo Josipović i Boris Tadić u isti prostor pozivaju uglednike iz javnog života, među njima i Dalibora Martinisa.

Umjetnik je dan ranije poslao mail u kojem naznačuje kako je ovo zapravo susret trojice predsjednika, točnije “trilaterarni predsjednički sastanak”. Kako je izgledao domjenak iz perspektive odličnog umjetnika?

Trilateralni susret

- Trilateralni susret ostavio je na mene vrlo dobar dojam. S kolegama predsjednicima zadržao sam se u kraćem, ali vrlo ugodnom razgovoru u kojem je bilo riječi i o mojem umjetničkom radu. Ako znamo da je g. Josipović i sam umjetnik skladatelj, kao i da je g. Tadić nekad bio roker, onda nije bilo razloga da se ne povede razgovor i na tu temu - kaže umjetnik, koji je fotografirao cijeli događaj.

Predsjednik s umjetničkim sklonostima i pomalo netipičnim pogledom na svijet oko njega snimao je ono što drugi nisu: - Zaintrigirala me donja polovica Severine i tako je nastala fotografija susreta donjih polovica predsjednika Tadića i Josipovića s donjom polovicom Severine.

Nedovršeni odnos

Tijela zatvaraju trokut, što već sugerira nedovršeni odnos, nedovoljno jasne pozicije u kojima konkurentski interesi još nemaju svog pobjednika. Iako su tri tijela impostirana izrazito formalno, situacija ima jak erotski naboj, nazire se nešto od onog lakanovskog manjka koji potiče žudnju i istodobno onemogućava njenu realizaciju - kaže Martinis i dodaje kako su muška tijela skrivena u crnim hlačama visoko definiranog dress codea dok je žensko tijelo u bijeloj uskoj haljini tek prividno unutar granica istog koda, a u stvarnosti ga drsko krši. Nameće se asocijacija na šezdesete i posve vjerojatan trokut Johna i Roberta Kennedyja s Marilyn Monroe ili na Mad Men.

Od fotografija mu je drag i autoportret s dvojicom predsjednika u pozadini pod utjecajem Francisa Bacona.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 05:19