NESREĆA U IRANU

Prohić u trenutku sudara u autu bio s dva šefa iz tvrtke upletene u aferu Daimler

 Mario Vuksan

HAMADAN/ZAGREB - U automobilu sa hrvatskim veleposlanikom u Iranu Esadom Prohićem u iranskom gradu Hamadanu u prometnoj nesreći koja se dogodila u četvrtak ozljeđeni su predstavnici dviju hrvatskih tvrtki čiji su čelnici involvirani u aferu Daimler. Ta je njemačka kompanija hrvatskoj tvrtci IM Metal uplatila 3,2 milijuna eura mita kako bi dobili posao prodaje 210 vatrogasnih vozila vrijednih 85 milijuna eura. Ozlijeđeni su predstavnici tvrtke Flammifer, tako se sada zove IM Metal, i firme Itema, čiji je direktor Zdravko Mikolić, bivši zastupnik Daimlera u Hrvatskoj i glavna osoba u spomenutoj korupcijskoj aferi.

U Ministarstvu vanjskih poslova nisu željeli otkriti imena ozljeđenih ali je malo vjerovatno da su u Iran išli niže pozicionirani zaposlenici hrvatskih tvrtki. U samoj nesreći veleposlanik je zadobio lakše ozljede i već danas bi mogao biti pušten iz bolnice,a predstavnik tvrtke Flammifer je otpušten s bolničkog lječenja. Zaposlenik Iteme je zadržan na liječenju.

U nesreći je smrtno stradao lokalni djelatnik, vozač veleposlanstva. Kako neslužbeno saznajemo do nesreće je došlo prilikom sljetanja automobila s ceste nakon što je vozač izgubio kontrolu nad vozilom.

Prema neslužbenim informacijama veleposlanik je sa djelatnicima tvrtki išao u Hamadan kako bi im olakšao uspostavu gospodarskih kontakata. Što su u Iranu zajedno radili predstavnici firmi čiji su vodeći ljudi duboko involvirani u jednu od največijh korupcijski afera u Hrvatskoj zasad nije poznato.

Prema najnovim informacijama američki pravosudni organi ovih su dana donjeli odluku da cjelokupnu dokumentaciju sa suđenja Daimleru, iz koje bi trebalo biti vidljivo kome je IM Metal uplatio 3,2 mita, uskoro predaju Hrvatskoj.

Zanimljivo da se u društvu predstavnika ove dvije firme našao hrvatski veleposlanik. Bez obzira što je zadaća hrvatskih veleposlanstava da se angažiraju u gospodarskoj diplomaciji, ipak bi nadležne službe prethodno trebale provjeriti kome veleposlanici nude pomoć.

Prema navodima iz sudskog registra tvrtka IM Metal početkom lipnja je promijenila ime u Flammifer. Direktor tvrtke je i nadalje Krešimir Košec koji je nakon izbijanja afere Daimler tvrdio kako nisu primili nikakvo mito. Članovi nadzornog odbora i nadalje su isti kao i osnivač, tvrtka IN-Vozila čiji je pak osnivač Centar za kontrolu vozila Hrvatska.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 15:45