PRAVOSUDNI APSURD

Ferenčaku 1 godina za 10 milijuna kuna, mladoj majci 2 godine za 300 kuna

Ako odem u zatvor, tko će brinuti o mojoj jednogodišnjoj curici, gorko je zaplaka koprivnička majka
 Igor Sambolec/CROPIX

KOPRIVNICA - Koprivnička majka V. J. (30) dvije će godine provesti iza rešetaka jer je poznaniku u nekoliko navrata prodavala marihuanu, potvrdio je ovih dana Vrhovni sud RH.

Usporedbe radi, gotovo istodobno Županijski sud u Zagrebu nepravomoćno je u aferi nanbudo osudio bivšeg HNS-ova sabornika Srećka Ferenčaka i njegova suradnika Petra Turkovića na istu kaznu , svakome po godinu zatvora.

Oni su osuđeni da su na nezakonitoj preprodaji gradskog zemljišta maznuli blizu deset milijuna kuna. Koprivničanka pak ide u zatvor zbog marihuane vrijedne 300 kuna. Presudom Županijskog suda u Koprivnici osuđena je na dvije godine i dva mjeseca zatvora jer je u šest navrata tijekom 2006. i 2007. godine prodala marihuanu u vrijednosti po 50 kuna. Vrhovni sud smanjio joj je kaznu na dvije godine, ali u zatvor će ipak morati.

- Od trenutka kad sam doznala da sam optužena za prodaju marihuane, ne mogu mirno spavati. Iako mi obitelj pruža veliku potporu, pod svakodnevnim sam stresom jer imam jednogodišnju kćer. Ako odem u zatvor, tko će o njoj brinuti? Suprug i svi članovi najuže obitelji su zaposleni, a mojoj je maloj curici majka sada najpotrebnija - gorko je zaplakala Koprivničanka.

Osim iskaza 29-godišnjaka, domeće ona, nije bilo nijednog drugog dokaza da je osude na zatvorsku kaznu. Čak je, tvrdi, na glavnoj sudskoj raspravi 29-godišnjak rekao kako je nakon privođenja pod pritiskom višesatnog ispitivanja policijskih inspektora spomenuo njeno ime te da nikad od nje nije nabavio marihuanu.

- Optužena sam da sam potkraj ljeta prije četiri godine prodavala 29-godišnjaku marihuanu, a u to vrijeme nisam ni bila u Podravini. Svako ljeto radim kao sezonska radnica u Dubrovniku i sudac nije uvažio izjavu voditelja poslovanja kafića u kojem sam radila, a on je potvrdio da sam u to vrijeme bila u Dubrovniku. Kako nisam bila prijavljena jer je kafić tek te sezone otvoren, sudac je bio mišljenja da sam za vikende mogla dolaziti doma. Kao i svi radnici, imam jedan slobodan dan u tjednu i nepojmljivo je da bih ga iskoristila za dolazak u Podravinu kako bih prodala marihuanu u vrijednosti 50 kuna - shrvana je majka jednogodišnje curice. Njezin je odvjetnik već poslao molbu za pomilovanje hrvatskom predsjedniku dr. Ivi Josipoviću.

Na suđenju šutnja

Prema presudi Županijskog suda u Koprivnici, koju je potvrdio i Vrhovni sud, dokazano je kako je V. J. (30) potkraj ljeta 2006. godine u tri navrata prodala marihuanu 29-godišnjoj osobi iz Koprivnice i za to od njega primila triput po 50 kuna. U listopadu i studenome 2007. Koprivničanka je 35-godišnjaku iz Podravine također u tri navrata prodala marihuanu iste vrijednosti. Majka se tijekom sudskog postupka branila šutnjom, a Sud joj je oduzeo protuzakonito stečenih 300 kuna. (rm)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 09:23