MIGRANTSKA KRIZA

ZORAN MILANOVIĆ OBRATIO SE MEDIJIMA 'Čemu vojska na granicama!? Jel' nas netko napada ili netko ima fetiš na uniforme?'

'Ono što su Predsjednica i Karamarko radili nama tijekom migratske krize smatram nedostojnim'
 Bruno Konjević / EPH

ZAGREB - Zoran Milanović i Ranko Ostojić drže konferenciju za novinare na temu - sigurnost u državi.

- Ono što su Predsjednica i Karamarko radili nama tijekom migratske krize smatram nedostojnim, oni su hodali po Budimpešti i beogradu i radili im iza leđa. Mi to nećemo raditi, nećemo splektariti protiv Vlade kakva god bila. Sada žele promijeniti zakone i poslati vojsku na granicu, i okolo govore da su prije bile u pravu. Ali bili su u krivu. Hrvatska ima slučajnu Vladu, nema premijera, rekao je Milanović.

- Vojska već mjesecima pomaže policiji. Policija je zadužena za čuvanje granice, a ne vojska. Nas nitko ne napada! Što bi vojska trebala raditi, pucati na ljude? Netko ima fetiš na uniforme i sada bi slao vojnike na ženu i djecu.

- Dobar glas je važan, Mađarska nije na dobrom glasu, a Hrvatska jest. I zato nije dobro poslati vojsku na granicu. Ministar MUP-a nema mišljenje, a vidim da i premijer ništa ne govori... Mi uopće nemamo Vladu, imamo dva potpredsjednika koji na odvojenim press konferencijama jedan drugom šalju poruke i na kraju cijele pruče treba postaviti pitanje - tko upravlja Hrvatskom? Hrvatska nije slučajna država, ali ima slučajnu Vladu. Ovdje se zna da su potpredsjednička mjesta uzela dva muža koji bi trebali podijeliti plijen. I očito je da ne održavaju koordinaciju... To je njihov problem, a uskoro bi to mogao postati veliki hrvatski problem.

- Viktor Orban je premijer jedne male države. Ono što je napravio nije bodljikava žica, već žilet žica. To je inovacija. I mi smo to mogli napraviti, ali nismo poput njega.

- Nikada se u Europi nije dogodilo da se jedna Vlada formira na ovakav način. Ovo je situacija na koju nismo navikli i nismo spremni. Novi izbori? Ne znam, ali Hrvatska ovo ne zaslužuje. Ovo će biti dobra lekcija, samo se nadam da neće biti preskupa...

- Ja bi stvarno volio da nešto ponude, možda neki suvisli proračun. Ali ovo ne funkcionira, a sada se još i svađaju. Od izvješća EK su pokušali napraviti dramu, a poslije je ispalo da je izvješće sasvim korektno. Pa gdje bi mi bili da smo pristali na sve što traže iz Bruxellesa? Trovaju politički prostor s lažima da je iz Hrvatske otišlo 100.000 ljudi, a brojke jasno govori da ih nije otišlo više od 15.000. Da su barem iz Münchena prepisali program, a ne iz Prnjavora...

- Moja procjena je da migrantska ruta neće se okrenuti prema BiH i Dalmaciji. Puno je to prirodnih barijera, puno lakše im je preko Srbije i Slavonije. Ti ljudi nisu toliko očajni, neće krenuti u neke samoubilačke pokrete. Sada još više podržavam Angelu Merkel!

- Izbor ravnatelja HRT-a ne treba se birati dvotrećinskom većinom, zašto bi nekome davali 'božanske ovlasti'.

Ranko Ostojić je rekao:

- Žele militalizirati državu i predstaviti projekt 'vojnik u našem kvartu'. Vojska nema što raditi na granici...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 12:44