DRENOVCI

MINISTRI BUTKOVIĆ I KUŠĆEVIĆ OBEĆALI 'Vlada će nastojati što prije završiti obnovu područja stradalog u poplavi'

 Vlado Kos / EPH

Nastavak obnove prije gotovo dvije godine u poplavi stradalog područja županjske Posavine nije upitan i Vlada će učiniti potrebne da se proces obnove što prije završi i stanovnicima omogući normalan život, poručeno je sa sastanka koji je o tijeku obnove održan u ponedjeljak u Drenovcima, u nazočnosti minisatra pomorstva, prometa i infrastrukture te graditeljstva i prostornog uređenja Olega Butkovića i Lovre Kuščevića.

"Što se tiče obnove lokalnih cesta i puteva, do sada je obnovljeno 66 posto stradalih cesta. Potrebno je iznaći još dodatnih sredstava oko rješavanja onoga što nije uključeno u onih 95 milijuna kuna, koliko je Vlada odredila za obnovu tih cesta", izjavio je nakon sastanka ministar Oleg Butković rekavši kako prema procjenama nedostaje još između 10 i 20 milijuna kuna kako bi se obnovile sve ceste.

Ministar graditeljstva i prostornog uređenja Lovro Kuščević ustvrdio je kako unatoč izvješćima koja je dobio u ministarstvu, na stradalom području još ima problema koje treba rješavati kao i puno zahtjeva za obnovnom koji nisu adekvatno rješeni.

"Ministarstvo će završiti preuzete obveze i mi smo već za 2016. godinu u proračunu osigurali iznos od preko 90 milijuna kuna da bi dovršili sve objekte koje moramo i očekujemo da će do ljeta obnova biti rješena", najavio je Kuščević. Rekao je kako postoje problemi oko obnove vjerskih objekata, groblja te gospodarskih i poduzetničkih objekata. Također je kazao kako će ministarstvo i dalje postupati po postojećem zakonu o obnovi stradalog područja županjske Posavine, a ako postoje ozbiljne primjedbe sagledati će ih se i postupiti sukladno zakonu.

"Želim vjerovati da je svaka odluka o obnovi ili odbijanju obnove donesena sukladno zakonu", poručio je.

Vukovarsko-srijemski župan Božo Galić izrazio je zadovoljstvo sastankom, a na pitanje novinara što konkretno očekuje poručio je: "Nova ekipa, nova obećanja, nova nada, nadam se da će izaći sve dobro".

Načelnik općine Gunja Hrvoje Lucić kao najveće probleme koji zabrinjavaju općinske vlasti na stradalom području naveo je problem uklanjanja ruševih objekata kao i odvoza velikih količina građevinskog otpada te obnove pješačkih staza čija je obnova, kako je kazao, ostavljena općinama koje međutim nisu financijski to u stanju učiniti.

Na području Gunje za rušenje je još preostalo dvadesetak obiteljskih kuća koje bi trebale biti rušene o trošku države, kazao je Lucić dodajući kako se u kontejnerskom naselju u Gunji nalazi još šest obitelji čiji je povratak u obnovljene kuće trenutačno prioritet na području te postradale općine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 04:55