RAMPE ZA INVALIDE U OŠ LEKENIK

Otac svoju kćer Iskru više neće morati na leđima nositi na nastavu

 Biljana Gaurina/CROPIX

Željko Šeperić (43) iz Lekenika svoju kćer Iskru, učenicu osmog razreda Osnovne škole Mladost u Lekeniku, više neće morati nositi na leđima po stepenicama škole. Naime, u školi su dovršene dvije pristupne rampe za invalide pa otac Iskru u školu vozi u kolicima.

- Sretan sam što je moja dugogodišnja borba da se u školi naprave pristupne rampe za invalide urodila plodom. Moja Iskra sada će s puno više dostojanstva dolaziti u školu i odlaziti iz nje, neće to više biti na tatinim leđima. No, žalosno je što je ta borba trajala tako dugo, što su tek sada ugrađene dvije rampe za invalide u ovoj školi, a izgovor je bio nedostatak novca. Za sve u ovoj državi, u ovoj županiji ima novca, za svakakve gluposti i zadovoljavanje nečijih hirova, ali za micanje barijera pred invalidima, za to nije bilo novca niti sluha - kaže Željko Šeperić (43), završeni elektrotehničar koji je posljednje četiri godine nezaposlen svojom voljom. - Ostavio sam posao, na birou sam, jer se netko mora brinuti za dijete, nositi je, pomagati joj - rekao je otac Željko nakon što je jučer svoju kćer dopratio do škole.

Župan Ivo Žinić, koji je u povodu dovršetka rampi obišao školu u Lekeniku, istaknuo je da mu je žao što se to davno nije riješilo.

Nedopustiv propust

- Čim sam saznao da učenicu Iskru otac mora na leđima nositi u školu, dao sam nalog da se priđe otklanjanju barijera. U roku od 20 dana županijski odjel za obrazovanje proveo je natječaj, izbrao izvođača radova i rampe su mjesec dana od početka školske godine sagrađene. Žao mi je što županijske vlasti prije nisu imale sluha za to jer riječ je o nedopustivom propustu - rekao je Žinić.

Otklonjena barijera

Novi ravnatelj Osnovne škole Mladost Lekenik, Igor Rožić, koji je prije nego što je postao ravnatelj bio razrednik učenici Iskri, nije skrivao radost zbog konačnog završetka gradnje pristupnih rampi.

- To je bila nepotrebna ljaga na našoj školi, jer smo za problem znali dugo, upozoravali, ali kod osnivača škole, Sisačke županije, dosad nismo naišli na razumijevanje i potporu - istaknuo je Rožić.

Kao što smo pisali, Iskra boluje od mišićne distrofije i jako se teško kreće po ravnom terenu, a uz stepenice, pa i one u njezinoj školi, ne može nikako drukčije nego da je nose. Sada je ta barijera u školi otklonjena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 10:46