PREDIZBORNI MANIFEST NARODNJAKA

HNS obećava niže poreze i veća gay prava te efikasnije činovnike

Dubrovnik, 070614.Danas su se u Dubrovniku odrzava seminar Tima HNS-a i drugi od pet regionalnih sastanaka jacanja stranke. Tom prigodom je u hotelu Petka odrzana i press konferencija, na kojoj je govorila i Vesna Pusic, predsjednica stranke.Na fotografiji: Vesna Pusic.Foto: Zeljko Tutnjevic / CROPIX
 Željko Tutnjević / CROPIX / Zeljko Tutnjevic - Dubrovnik,Croatia [email protected]

Predsjedništvo Hrvatske narodne stranke idući tjedan donijet će program od pet točaka koji treba postati dio izbornog programa lijevo-liberalne koalicije koju vodi Zoran Milanović. HNS-ovu strategiju izradili su članovi stranačkog gremija na čelu s Vesnom Pusić, a pokriva različita područja od poticanja obrazovanja, širenja prava pojedinaca i manjinskih zajednica, preko poticanja industrije i energetike do smanjenja poreza.

Temelj nove strategije

Izrada HNS-ova izbornog manifesta počela je sredinom srpnja, a jedan od voditelja projekta je saborski zastupnik Igor Kolman. Program je dovršen prije nekoliko dana, sada ga treba prihvatiti vrh HNS-a i početkom listopada postat će jedan od temelja nove strategije Kukuriku koalicije.

Ovo je pet glavnih izbornih teza Hrvatske narodne stranke:

Prvo, buduća će Vlada značajno povećati investiranje u obrazovanje, znanost, istraživanje i razvoj, koje bi u idućem mandatu trebalo dosegnuti razinu ulaganja od pet posto (sada je 2,8 posto) bruto društvenog proizvoda. To podrazumijeva i nastavak reforme obrazovnog kurikuluma, učenje temeljeno na razvoju kompetencija i cjeloživotnom obrazovanju te razvoj sveučilišta treće generacije.

Brzo do posla

Državni model upravljanja treba napustiti, a zauzvrat jačati financijsku autonomiju, mobilnost studenata, veće istraživačke timove i znanstveno profiliranje.

Usto, iduća će Vlada donijeti i strategiju povezivanja obrazovanja i industrije kako bi, najjednostavnije, škole i fakulteti izbacivali kadrove koji znaju raditi i u kratkom roku mogu pronaći zaposlenje.

Sustav radnih mjesta

Druga točka je temeljita reforma javne uprave koja je prozvana “Nova javna uprava”. U pitanju je reforma na razini procesa na temelju “proizvodnog” pristupa - HNS-ov program detektira što su “proizvodi” uprave, koliko za njih treba vremena, novca, kadrova i ostalih resursa. Na temelju toga predlaže se redefiniranje sustava radnih mjesta i plaća, poticanje izvrsnosti i rezultata. Tehnološka baza je potpuna informatizacija i integracija podataka kao temeljne “sirovine”, predlažu iz HNS-a. Drugim riječima, predlažu se kriteriji kako bi službenici postali efikasniji, najbolji će biti dodatno plaćeni, a dio najgorih morat će otići.

Treća okosnica buduće Vladine politike treba biti jačanje industrije s posebnim naglaskom na energetski sektor. U HNS-u vjeruju da Hrvatska ima resurse postati jedno od glavnih energetskih čvorišta u Europi, a na taj način i snažno povećati stratešku važnost.

Ovakva strategija podrazumijeva i slobodno gospodarstvo, odnosno eliminaciju svih administrativnih, poreznih i paraporeznih barijera. U slučaju pobjede Kukuriku koalicije država će se maknuti iz upravljanja i vlasništva, osim nad strateškim resursima, i u dijelu u kojem Vlada potiče investicije i razvoj.

Četvrto područje izbornog programa HNS-a odnosi se na predvidiv i pregledan porezni sustav koji mora biti jednostavan i stabilan - dakle, uz rijetke i pažljivo pripremljene promjene, poticajan i neutralan uz široke osnovice i niske stope, sa što manje iznimaka.

I peto, nastavak razvoja sustava ljudskih prava i sloboda. U HNS-u su i dosad štitili prava manjinskih skupina, homoseksualnih, nacionalnih i ostalih, i drže kako buduća vlast mora nastaviti s promoviranjem liberalno-demokratskih vrijednosti.

Građani, a ne podanici

“Prvenstveno želimo promovirati obrazovanje za građanine, a ne podanike. Tu je još i uvođenje građanskog odgoja u škole i programa kao što su debata, kritičko mišljenje i, među važnijim područjima, uvođenje zdravstvenog odgoja”, glasi prijedlog Igora Kolmana, jednog od autora pet izbornih točaka HNS-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 16:54