NERIJEŠENA KOALIRANJA

I HDZ i SDP imaju seljake s kojima žele u izbornu kampanju

Još nismo potpisali aneks sporazuma s HDZ-om, a do tada ne bih o tome što smo se dogovorili, izjavio je predsjednik HSS-a Hrg
 Davor Pongračić/CROPIX

Inzistiranje na određivanju datuma održavanja izbora koji je aktualizirao predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko ne znači, kako bi se mogao steći dojam, da su političke stranke definirale svoje pozicije i međusobne odnose u izbornoj utrci za osmi saziv Sabora. Iako je na ljevici puno više neriješenih pitanja oko koaliranja, ni u Domoljubnoj koaliciji koju je formirao HDZ još nisu stavljeni svi potpisi na papir. U savezu osam stranaka što ih je okupio Karamarko, najjasniju poziciju, čini se, ima HSLS. Prema riječima predsjednika HSLS-a Darinka Kosora, sve je dogovoreno. Njegova će stranka izaći na izbore u pet izbornih jedinica, a raspored na izbornim listama će biti takav da njegovim liberalima pripadnu tri mjesta koja jamče ulazak u Sabor.

Podjela funkcija

- Naš uvjet je bio parlamentarni status i klub zastupnika u Saboru - kaže Kosor napominjući da u aneksu sporazuma koji su potpisali s HDZ-om nema riječi o podjeli funkcija u izvršnoj vlasti ako osvoje vlast, ali je na snazi usmeni dogovor po kojemu bi liberalima pripalo mjesto ministra gospodarstva. I ne treba, smatra Kosor, biti sve na papiru, jer istu vrijednost ima i riječ, odnosno dogovor.

Drugi Karamarkov koalicijski partner koji predstavlja politiku centra u desnoj koaliciji - HSS - ipak više drži do papira.

- Još uvijek nismo potpisali aneks sporazuma, a do tada ne bih o tome što smo se dogovorili - kaže predsjednik Seljačke stranke Branko Hrg koji je odbio komentirati čak i informaciju da su od svih HDZ-ovih koalicijskih partnera istrgovali najviše pozicija na izbornim listama koje vode izravno u Sabor. O podjeli ministarskih mjesta nakon izbora (za koje je uvjeren da će dobiti), prema Hrgovim tvrdnjama nije bilo govora. Na pitanje hoće li HSS-u, druga seljačka stranka AHSS biti ozbiljna konkurencija s obzirom na najave da će koalirati sa SDP-om, Hrg odgovara da postoji samo jedna seljačka stranka.

Pregovarački timovi

- Svi su oni bili HSS-ovci koji su zbog neostvarenih vlastitih ambicija otišli iz stranke. I to na čelu sa Stankom Grčićem kojemu je HSS punih 20 godina bio bankomat. Dok je bio HSS-ov zastupnik, bio je u nizu nadzornih odbora i masi drugih tijela preko kojih je uzimao razne naknade - u dahu je izgovorio Hrg, konstatirajući da je “Grčiću HSS bio dobar sve dok je bio krava muzara koja je davala mlijeko”. Smatra da AHSS neće ništa polučiti u koaliciji sa SDP-om (i obrnuto) i navodi primjer prošlih izbora kada je Grčić u Bjelovaru koalirao sa SDP-om i, kako kaže, doživio potop.

- Uostalom, dobar dio ljudi iz AHSS-a želi se vratiti u HSS. Formirali smo pregovaračke timove čiji je cilj sve seljačke opcije opet objediniti pod jednu kapu - podvukao je Hrg.

Vraćanje u staru stranku

Glavni tajnik AHSS-a Alojz Horvat pak kaže da je na zadnjem predsjedništvu donesena jednoglasna odluka kojom se Grčića ovlastilo da pregovara sa SDP-om o koaliranju. Formalne odluke o koaliciji sa SDP-om nema jer se ni SDP o tome još nije odredio. U odnosu na tvrdnju kako se dio članova AHSS-a želi vratiti u staru stranku, kao i da odbori iz obje stranke o tome razgovaraju, Horvat odvraća da je još 2007. godine, kada su se odvajali od HSS-a, bilo rečeno kako je cilj ujedinjavanje HSS-a, ali kada to bude moguće s obzirom na vodstvo.

- Odbori postoje, povremeno se sastanu i razgovaraju, ali se ništa konkretno nije dogovorilo. Sada je to i nemoguće. Uostalom, u HSS-u su se ponašali kao da ne postojimo sve do sada kada se otvorila mogućnost da koaliramo sa SDP-om - kaže Horvat.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 21:14