POLITIČKA PREPUCAVANJA

OPORBA OPTUŽUJE ŠEFA GV U ĐAKOVU 'Za savjetnika gradske komunalne tvrtke postavio je samoga sebe'

Gorana Soldu politički protivnici iz SDP-a optužuju za nepotizam, kontrolu medija te pogodovanje prijateljima i članovima obitelji u poslovanju tvrtke Univerzal
 Vlado Kos/Cropix

PIŠE Suzana Barilar

Subtitle:

Main Headline:

Natpis “četnik” na kući hrvatskog branitelja u Đakovu, inače oca lokalnog SDP-ovca, te premlaćivanje člana Foruma mladih na površinu je izbacilo žestoke političke obračune u tom gradu. Lokalni SDP iznosi teške optužbe na račun gradskih vlasti, prvenstveno predsjednika Gradskog vijeća Gorana Solde - od nepotizma, kontroliranja medija, pogodovanja kumovima. Soldo, inače bivši HDZ-ovac, pak, sve odbacuje i kaže da šef đakovačkog SDP Damir Tomić samo želi pronaći krivca za svoje loše izborne rezultate u Đakovu. Najodlučnije odbacuje da je na bilo koji način povezan sa spomenutim incidentima te ih najoštrije osuđuje.

SDP-ovci, međutim, tvrde drugačije.

- Zastrašuje se naše članove jer progovaraju o nepravilnostima i nezakonitostima. No, ništa ne dopire do javnosti jer Soldo kontrolira lokalne medije - vlasnik jednog radija mu je punica, a drugog kum Mile Kaselj - kaže Tomić. Sve je, tvrdi, počelo izborom Solde za predsjednika Gradskog vijeća koji je i na čelu Nadzornog odbora lokalnog komunalnog poduzeća Univerzal.

Najprije je, optužuje ga Tomić, smijenio dotadašnjeg direktora Univerzala jer ovaj nije htio plaćati fiktivne račune koje mu je slao Radio u vlasništvu Soldine punice. A lani je Soldo, nastavlja Tomić, na mjesto direktora Univerzala, mimo natječaja postavio svog kuma Kaselja. On je, pak, deset dana kasnije, također bez natječaja, svojim savjetnikom imenovao Soldu.

Nadzor inspekcije

- A kako njih dvojica vode tvrtku najbolje pokazuje nadzor inspekcije rada koja je našla devet radnika na crno pa je izrečena kazna od 270 tisuća kuna - iznosi Tomić koji na teret Solde stavlja i postavljanje na mjesto direktorice Poduzetničkog centra, navodno njegove kume, kojoj je jedino radno iskustvo volontiranje za 1600 kuna.

Soldo sve optužbe odlučno odbacuje te objašnjava da mu spomenuti Kaselj nije kum niti ga je on postavio na mjesto direktora, već ga je izabrala Skupština tvrtke u kojoj predstavnike ima devet općina i Đakovo. A on je na mjesto savjetnika, kaže izabran, sukladno pravilniku o radu. Priznaje da mu je punica, suvlasnica, a ne vlasnica lokalnog radija i to više od deset godina, no odbacuje optužbe o slanju fiktivnih računa Univerzalu.

Nije, tvrdi on, birao niti direktoricu Poduzetničkog centra, već gradonačelnik, jer je imala daleko najbolje reference. No, ne želi reći je li njegova obitelj s njom kumski povezana.

Soldo odbacuje optužbe

- Ona smeta Tomiću jer je krenula u naplatu neplaćenih potraživanja koje ima i SDP jer za poslovni prostor duguju 75 tisuća kuna - odgovara Soldo koji poručuje da Tomić zadnji može govoriti o nepotizmu, budući da je potpredsjednicu svoje stranke zaposlio u državnom institutu u Osijeku.

A kad je riječ o kazni inspekcije rada, Soldo tvrdi kako se radi o Tomićevoj trgovini utjecajem i zloporabi položaja, zbog čega je podnesena i kaznena prijava.

- Jer je nalaz inspekcije on imao prije same tvrtke - objašnjava. Sve optužbe na svoj račun tumači izbornom kampanjom.

- Tomić mora na neki način opravdati to što nije dobio posljednjih šest izbora. Na posljednjim mjesnim izborima SDP je osvojio ispod 10 posto, a kad je pokrenuo moju smjenu u Vijeću podržala su ga samo tri vijećnika. Mislim da to dovoljno govori - uzvraća Soldo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 22:22