PREDSJEDNICA PROMAKNULA 85 PRIPADNIKA OSRH

Odlikovani Vlado Bagarić i Gotovinin kum Željko Dilber

 CROPIX

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u povodu Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja promaknula je 85 pripadnika i pripadnica Oružanih snaga. Osim toga odlikovala je veći broj aktivnih i umirovljenih časnika Hrvatske vojske. Najviši promaknuti časnici su Ivan Jurić, zapovjednik Zapovjedno-operativnog središta koji je promaknut u čin general bojnika, te Robert Hranj, direktor Glavnog stožera, koji je promaknut u čin kontraadmirala.

Poplave u Slavoniji

Uz generala Mladena Fuzula, njih su dvojica dva glavna vojna organizatora vojnog mimohoda koji će se danas održati u Zagrebu te ih je predsjednica odlučila promaknuti i zbog odlično odrađenih priprema i same organizacije mimohoda. Osim toga, general Jurić prošle je godine bio jedan od glavnih organizatora vojnih snaga u borbi protiv poplava u istočnoj Slavoniji.

Među promaknutima u čin brigadira je i Gordan Laušić, sin umirovljenoga generala Mate Laušića.

Predsjednica je Redom kneza Branimira s ogrlicom, za osobite zasluge stečene promicanjem međunarodnog položaja i ugleda Republike Hrvatske i njezina odnosa s drugim državama te uspješnu integraciju Oružanih snaga Republike Hrvatske u NATO sustav, odlikovala zamjenicu ministra obrane Višnju Tafru. Redom hrvatskog trolista odlikovan je i časnički namjesnik Davor Petek koji je nedavno imenovan prvim dočasnikom NATO-a.

S obzirom na prigodu, predsjednica je veći broj umirovljenih časnika odlikovala Redom bana Jelačića, za iznimno uspješno zapovijedanje postrojbama Oružanih snaga Republike Hrvatske te za osobite vojne zasluge u njihovu ustroju i razvitku.

Pad MiG-ova kod Slunja

Među umirovljenim časnicima koje je predsjednica odlikovala je i bivši zapovjednik Ratnog zrakoplovstva Vlado Bagarić. On je smijenjen s dužnosti zapovjednika i umirovljen 2011. godine nakon što je Povjerenstvo MORH-a utvrdilo da je odgovoran za pad dva MiG-a 21 2010. godine kod Slunja. Odlikovala je i Željka Dilbera, predsjednika HDZ-ova Odbora za branitelje.

Orden i optuženiku za zlouporabu ovlasti

Među odlikovanima je i umirovljeni brigadir Željko Krapljan. Riječ je o nekadašnjem direktoru u Hrvatskim autocestama protiv kojeg je Državno odvjetništvo podignulo optužnicu zbog nezakonitog zapošljavanja, odnosno zbog zloupotrebe položaja i ovlasti, a suđenje je u tijeku.

Krapljan je ostao upamćen da je kao saborski zastupnik na dva dana prekinuo radni odnos u Saboru, zaposlio se u Ministarstvu obrane te je stekao pravo na invalidsku mirovinu uz častan otpust iz vojske. Pritom saborski mandat nije stavio u mirovanje. U medijima se navodilo da je na taj način stekao bruto otpremninu od 209.716 kuna koja mu je ušla u izračun mirovine, čime je povećao svoju osnovicu za mirovinu. Sam Krapljan je tvrdio da je učinio sve po zakonu i bude li morao vratiti taj novac, sigurno će to učiniti. Osim toga, kako se navodilo, uzeo je otpremninu pri odlasku iz HAC-a, a u vrijeme dok je obnašao direktorsku dužnost tamošnji Samostalni odjel unutarnje kontrole utvrdio je da je Krapljan suprotno pravilnicima koristio službeni auto, u putne listove nije upisivao vrijeme korištenja niti pravce kretanja, a naknadu za odvojeni život uzimao je i kad na to više nije imao pravo itd.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 23:37