LJUDI KOJI SU IZDRŽALI VATRENI UDAR

PROVJERITI FOTOGRAFIJU!!! Mađar Berkeš: došao sam 90-ih u rat i ostao, a ovaj pakao mi je sad sve uništio

Mještani i vatrogasci otkrivaju što su proživjeli boreći se s požarom koji je uništio 80% vinograda i sve maslinike

Gasio sam koliko sam mogao, ali sam uspio spasiti samo tri svinje, dvije krave i dva teleta. Vatra je gutala filmskom brzinom, još nisam svjestan kako smo uspjeli ostati neozlijeđeni u tom paklu. Sretan sam da smo na vrijeme spasili unuke od 6 i 4 godine: kći Izabela Bonvardo ih je odvela u Janjinu, a sin Jožef i druga kći Silvija pomagali su mi gasiti.

Mađareva bitka

Potom se na požarište vratila Izabela i pomagala nam. Jednom sam, neposredno nakon rata, uspio spasiti imanje od požara, ali sada ne - kaže Jozef Berkeš, sudionik Domovinskog rata kojem su u požaru, kakav ne pamte ni najstariji Pelješčani, u trenu izgorjeli automobil, gospodarski objekti, kuća, traktor s priključnim uređajima... Lakše bi mu, kaže, bilo nabrojati što nije izgorjelo.

Jožefa svi Pelješčani jednostavno zovu Mađar, a noć između ponedjeljka i utorka pamtit će do kraja života jer je postao siromah. Vatrena stihija na središnjem dijelu Pelješca nije imala milosti: izgorjelo mu je 12 koza, 30 ovaca, dva poni konja i gotovo dvije stotine peradi: kokošiju, fazana i tuka. Sve je nestalo u paklu vatrene stihije koja je gutala sve pred sobom.

Držite se obale!

Gasitelj, strojarski inženjer Branko Džajić umorno kaže da je gasio od 22.30 sati te priznaje da si je bez dozvole uzeo ovlasti policije i ljude usmjeravao prvo prema Dingaču, a potom k Janjini. Uz telefonsku vezu s predsjednikom Mjesnog odbora Trstenika Petrom Šegedinom na kraju su ljude zadržali na obali.

Požar raširio glasine

- Nismo im dali da idu k Pijavičinu odakle je stihija nezadrživo napredovala. Uspjeli smo evakuirati mještane Trstenika u Janjinu, Žuljanu i Ston, ali su se oko podneva mnogi već željeli vratiti da vide u kakvom su im stanju kuće i imanja. Sretan sam da sam spasio svoju i kuće susjeda. Umorni smo, ali ponosni - priča. Mještani dodaju da je, po slobodnim procjenama, izgorjelo 80 posto vinograda i svi maslinici.

Dok dim štipa za oči i nosnice, gasitelji traže predah u sjeni preostalog raslinja. Prepričava se tko je što vidio i doživio. Kao što to često biva u ovakvim situacijama, kruže glasine o navodnom gušenju dviju žena. Gasitelji odmahuju i dodaju kako se pronio i glas da je nastradala majka poznatog vinogradara Iva Bezeka. No, starica je čvrsto spavala u kući koja, srećom, nije oštećena, a i sama se, navodno, čudila onome što je vidjela kad se probudila.

Mjesto je bilo prazno, a od svih turista u Trsteniku ostale su samo majka i kći Maria (35) i Alma (9) Gram Poulsgaard iz Frederikssunda, gradića 50 km od Kopenhagena. Djeluju smireno, jedu sendvič iz trgovine koja, kao ni cijelo mjesto, nema struje.

- Brinemo se hoće li suprug Jimmy doći do večeras. Javio se iz Ploča, gdje čeka trajekt, ali se smirio kad je čuo da smo dobro. Brinule smo se zbog vatre koja se spustila gotovo do mora, ali smo se osjećale sigurno među mještanima koji su nas svako malo pitali treba li nam nešto. Bilo im je pakleno, svaka im čast - kaže Maria. Jedan od mještana dodaje da je platila pozamašan ceh kad je sve gasitelje ujutro častila pivom.

Požar podmetnut?

Vatrogasac Stipan Đuretić iz DVD-a Janjina tvrdi da je požar najvjerojatnije podmetnut, i to vjerojatno negdje kod spomenika NOB-u na uzvisini kod Pijavičina.

- Tamo imamo dežurstvo od 9 do 21 sat, a vatra se pojavila oko 22.15 sati. Nije bilo grmljavine, vjetar nije mogao izazvati kratki spoj na kablovima dalekovoda... Pametnome dosta da zaključi da je podmetnut. A kakvi su uvjeti za gašenje bili govori i podatak da je Antun Poljanić s pick-upom sletio s ceste jer se zbog gustog dima nije vidjela cesta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 12:35