KAOS NA ‘RIJEČKIM NOĆIMA’

Izvedbu ‘Trilogije o hrvatskom fašizmu’ morat će štititi policija

Na performansu ‘Otkaz Frljiću i Blaževiću’ jajima je preksinoć zasut i Vojko Obersnel
 Davor Žunić/CROPIX

Gađanje jajima očito je postalo light motiv ovogodišnjeg otvorenja festivala “Riječke ljetne noći”. Nakon što su ispred zgrade HNK Ivana pl. Zajca meta bili Oliver Frljić i Marin Blažević koji su izvodili performans, “Otkaz Frljiću i Blaževiću”, u kasnim večernjim satima jajima je, iz ruke samozvane riječke aktivistice Vedrane Spadoni Štefanić, gađan i riječki gradonačelnik Vojko Obersnel dok je festival proglašavao otvorenim, a pogođena je i violinistica Orkestra HNK koji je upravo bio dovršio izvedbu koncerta filmske glazbe Johna Williamsa “Od Jurskog parka do Ratova zvijezda”.

Izmicanje kontroli

Performans je stalno bio na rubu fizičkog sukoba, a u dva navrata čak je i prijeđen. Marina Blaževića, umjetničkog voditelja festivala , upitali smo je li performans prošao u skladu s očekivanjima ili su stvari ipak izmaknule kontroli.

- Bilo mi je drago vidjeti u publici gospođe koje su desetljećima pretplatnice kazališta. Ako tradicionalna publika razumije što je performans, ne znam zašto ne razumiju Snježana Banović, Vitomira Lončar i Darko Gašparović koji su svojim sudjelovanjem dali legitimitet Facebook grupi ‘Otkaz Frljiću i Blaževiću’ - rekao je Blažević.

Agresivna manjina

Fizičko nasilje, kaže, ipak nije očekivao.

- U jednom trenutku postalo je jasno da treba promijeniti tijek izvedbe. Kada je eskaliralo, Oliver i ja dogovorili smo se da šutimo. Kad je mikrofon preuzeo gospodin koji nam je deset minuta nešto objašnjavao, pitali smo ga želi li da šutimo. Rekao je ‘da’. Time je dao do znanja kako ta agresivna manjina doživljava prava građana za koje su se navodno borili - tvrdi Blažević.

Performans je prekinut nakon 45 minuta.

- Unaprijed nismo znali kako će performans završiti. Namjerno nismo tražili policijsku zaštitu jer bi to bilo licemjerno. Događaj je, naravno, prema proceduri bio prijavljen policiji, no tražiti posebnu zaštitu bilo bi besmisleno. No, to neće biti slučaj s ‘Trilogijom o hrvatskom fašizmu’ koja će se izvoditi pod policijskom zaštitom, jer se ipak radi o dramskoj predstavi - kaže umjetnički voditelj festivala.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. rujan 2024 22:00