UNUTARSTRANAČKI OBRAČUNI

Sukob u karlovačkom SDP-u

 Robert Fajt / CROPIX

Županijska organizacija SDP-a Karlovačke županije danas će raspravljati o prijedlogu za raspuštanjem Gradske organizacije stranke, doznajemo od tamošnjih SDP-ovaca, a to će biti već četvrta organizacija u kojoj se događaju unutarstranački obračuni pred parlamentarne izbore.

Ranije su, naime, raspuštene gradske organizacije u Varaždinu i Svetoj Nedelji, slično se pokušava i s istarskim SDP-om, a sada je i karlovački ogranak stranke pred raspadom.

Sva ova previranja događaju se jer vodstva tih organizacija navodno nisu poslušna vrhu stranke. Neki od njih su, kažu, bliski Komadini, neki Bernardiću, a negdje se obračuni događaju i zbog osobnih animoziteta, poput onoga u varaždinskom ogranku gdje je Mario Habek, predsjednik županijske organizacije i izborni koordinator blizak Milanoviću, uspio u naumu da makne predsjednika gradske organizacije Vjerana Radelića.

Kada je riječ o ovom posljednjem slučaju u Karlovcu, prijedlog za raspuštanje dolazi, slično kao i u varaždinskom slučaju, od predsjednika ŽO i koordinatora za sedmu izbornu jedinicu, Damira Mateljana, koji se želi riješiti vodstva u Karlovcu, jer, tvrdi, nisu postigli dobre rezultate na zadnjim održanim izborima za mjesne odbore kad su osvojili 19 posto glasova. Međutim, većina tamošnjih članova i predsjedništva GO, Foruma mladih, Foruma žena, te Foruma seniora tvrde da to nije razlog za raspuštanje, već “borba za pozicije na državnoj konvenciji koja će uslijediti nakon parlamentarnih izbora”.

Također, članovi GO tvrde da su neke druge organizacije, kao što su Šibenik, Vinkovci i Prelog, prošli još lošije, ali njih se ne dira, a u Nuštru i Županji nisu ni izašli na mjesne izbore zbog straha od poraza.

- U trenutnim unutarstranačkim previranjima čvrsto stojimo uz demokratski izabranog predsjednika gradske organizacije Žarka Latkovića i oštro se protivimo raspuštanju organa u karlovačkoj organizaciji. Neki predstavnici SDP-a Karlovačke županije predvođeni Stjepanom Mikulandrićem, tajnikom za članstvo, te predsjednikom županijske organizacije, Damirom Mateljanom, pokazuju iracionalan strah za svoje pozicije, te zbog toga vide neprijatelje i tamo gdje ih objektivno nemaju - jednoglasno potpisuju svoj odgovor predsjednici GO, te svih foruma u Karlovcu.

Žarko Latković potvrđuje sve ove navode iz priopćenja, te kaže kako ga je iznenadila ova Mateljanova namjera jer ga u posljednjih mjesec dana nije uopće kontaktirao. Latković napominje kako je 12. svibnja ranjen u Domovinskom ratu te kako sada na isti datum dobiva “gelere” od stranačkih kolega.

- Vjerujem da im smeta to što mi surađujemo timski. Mi razmišljamo svojom glavom, nismo poslušnici i uvijek otvoreno kažemo što nas smeta i kako SDP učiniti boljim. Postoji strah te jedne struje da smo mi neka oporba, da smo za Komadinu ili Bernardića, a to nije istina. Naši delegati su birali Milanovića i podržavamo ga sve dok je predsjednik, a kako će tko glasati na konvenciji, to je njihova stvar - kaže Latković koji tvrdi da ima jednoglasnu podršku svih članova GO, te svih foruma u Karlovcu.

Latković vjeruje kako Mateljan i Mikulandrić traže način kako i dalje ostati u vrhu stranke

Damir Mateljan pak nije htio ništa komentirati do završetka sjednice Županijskog odbora. Samo nam je potvrdio da će ta točna biti na dnevnom redu.

- Kada završi sjednica onda ćemo se obratiti javnosti - poručio je Mateljan.

Budući da gradska organizacija ima oko 550 članova, broj delegata koji će odlučivati o novom ili starom predsjedniku SDP-a poslije parlamentarnih izbora iz Karlovca nije zanemariv, tako da će ih biti od 40 do 50.

- Sva ova događanja, pokrenuta od strane neodgovornih pojedinaca, ne idu u korist SDP-u. Nadamo se da će dotični uvidjeti da griješe i SDP-u nanose nenadoknadivu štetu i to upravo u najgore vrijeme - predizborno. Žao nam je što su za svoje osobne obračune i pokušaje zadržavanja unutarstranačkih pozicija, a koje su stekli upravo podrškom karlovačke organizacije, odabrali ovaj, sasvim pogrešan, trenutak. To je samo dokaz da misle samo na sebe i svoju korist, ne gledajući pritom na dobrobit stranke - zaključuju karlovački SDP-ovci.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 16:48