ŠOVINISTIČKA STAJALIŠTA

DAČIĆ 'Očekujem da se hrvatski državni vrh ogradi i osudi sramotne izjave Ruže Tomašić'

 Ranko Suvar / CROPIX

BEOGRAD - Predsjednica hrvatskih konzervativaca i zastupnica u Europskom parlamentu Ruža Tomašić još jednom je dokazala da je hrvatski Šešelj u suknji, ocjenjuje beogradski tisak, dok visoki srbijanski dužnosnici očekuju da se Hrvatska ogradi od njezinih "sramotnih" izjava "u kojima se zalaže za etničko čišćenje Srba" i poručuju da će na takva stajališta uzvratiti - šutnjom.

"Hrvatska političarka Ruža Tomašić mogla bi biti i kazneno gonjena zbog govora mržnje protiv Srba, a i hrvatska vlada mora reagirati", piše beogradski Blic u povodu njezinih poruka da će, ako Hrvatska "počne čistiti svoje dvorište" biti "jako puno Srba koji će iz Hrvatske morati ići u Srbiju".

"Blic" predstavlja Ružu Tomašić kao rođenu Slavonku i "bivšu kanadsku policajku koja se u Hrvatsku vratila početkom 90-ih godina prošlog stoljeća, po nagovoru Franje Tuđmana" i navodi da je "ona i do sada u javnosti iznosila ksenofobična i šovinistička stajališta" te neke od njih citira.

Ministar vanjskih poslova Ivica Dačić izjavio je za Blic kako "očekuje da se hrvatski državni vrh ogradi" od ovakvih stajališta i poruka, rekavši kako je "Tomašić poznata po antisrpskim izjavama".

"Sramota je da se zastupnik Europskog parlamenta, institucije Europske unije, zalaže za etničko čišćenje Srba", ocijenio je Dačić.

Srbijanski premijer Aleksandar Vučić je, odgovarajući novinarima na pitanje o tome hoće li vlada reagirati na izjave predsjednice Hrvatske konzervativne stranke (HKS) i eurozastupnice Ruže Tomašić, rekao da Srbija odgovara šutnjom jer želi sačuvati mir, stabilnost i dobre odnose sa susjedima, te da je "šutnja na njihove uvrede izraz i odraz naše snage, a ne naše slabosti".

"Loše bih se osjećao kad bih bilo šta odgovarao gospođi Tomašić na to koliko bi još Srba trebalo otići, kako bi se trebala isprazniti Hrvatska. Mislim da to loše govori o Hrvatskoj, a mislim da naša šutnja veoma dobro govori o Srbiji i pokazuje da smo odgovorni i ozbiljni ljudi koji žele očuvanje stabilnosti", rekao je Vučić na tiskovnoj konferenciji u vladi nakon razgovora s misijom MMF-om.

Vučić je istaknuo i da se takvim stajalištem pokazuje "da nam je strpljenje i trpeljivost neusporedivo jača strana od vatrenih govora koji bi donosili dnevno-političke poene".

"Od toga nikakve koristi nismo imali u prošlosti, a Srbija će od stabilnosti, od mira, od takve uloge koju ima, imati ogromnu korist u budućnosti", ocijenio je Vučić.

U povodu izjava predsjednice Hrvatske konzervativne stranke, list Blic je zatražio i komentar međunarodnih stručnjaka, a predavač na Londonskoj školi ekonomije dr. James Ker-Lindsay, koji se bavi istraživanjem sukoba i sigurnosti u jugostočnoj Europi, drži da je izjava hrvatske eurozastupnice "dovoljna osnova za podnošenje kaznene prijave", te da poziv Ruže Tomašić na etničko čišćenje predstavlja zabrinjavajući razvoj događaja i da bi hrvatska vlada trebala "snažno reagirati".

"Zapravo, tu može biti osnova i za pokretanje službene kaznene istrage", navodi Ker-Lindsay.

Istodobno, ovaj britanski stručnjak objašnjava kako nije baš jasno šta bi EP, kao institucija, mogao uraditi u povodu izjave Tomašić, ali da bi njena zastupnička skupina Europskih konzervativaca i reformista (ECR) morala oštro reagirati.

U zastupničkoj skupini ECR-a za Blic kažu da Tomašić neće biti kažnjena, jer je objasnila na šta se odnose njezine izjave.

"Gospođa Tomašić je razjasnila da njezini komentari nisu bili u znak podrške protjerivanju srpske manjine iz Hrvatske, već da su se konkretno odnosili na one Srbe koji su počinili zločine tijekom rata i kojima je Hrvatska dodijelila amnestiju", rekao je Blicu glasnogovornik ECR-a James Holtum.

Hrvatski veleposlanik u Srbiji Gordan Markotić izjavio je za ovaj list da izjave Ruže Tomašić nemaju veže sa službenim stajalištima Republike Hrvatske i da zastupnici u EP sve rade u svoje ime.

"Oni su izabrani imenom i prezimenom i iznose svoja stajališta kao eurozatsupnici. Njihova stajališta nisu isto što i stav države", rekao je hrvatski veleposlanik za Blic.

Predsjednica HKS-a u srijedu je u pismu članovima i simpatizerima stranke odbacila zahtjeve da se opravda za nedavnu izjavu u Vukovaru o "čišćenju" Srba iz Hrvatske.

Tomašić u pismu poručuje kako joj je "puna kapa" zahtjeva da se opravdava za izgovorene riječi "koje su istinite", kao i pojedinih hrvatskih Srba "koji su rođeni u Hrvatskoj, a do Hrvatske im uopće nije stalo".

"Neka oni mole Boga da mi ne počistimo svoje dvorište, jer ako mi počnemo čistiti svoje dvorište, imat će oni još jako puno Srba iz Hrvatske koji će morati ići u Srbiju. Oni drže ovu državu za blagajnu i samoposlugu, a ništa joj ne daju", rekla je prije dva dana Tomašić u Vukovaru nakon izjave srpskog ministra rada Aleksandra Vulina koji je Hrvatskoj poručio da Srbiji ne dijeli lekcije, nego da pogleda u vlastito dvorište i procesuira ratne zločine.

Izjavu Tomašić o "čišćenju" Srba u srijedu je osudio Istarski demokratski sabor (IDS), koji je ocijenio neprimjerenim, neprihvatljivim i nedopustivim istupima javnog govora mržnje, te ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak, koji ju je nazvao "fašističkom".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. rujan 2024 10:17