OTKRIVAMO

HAKOM plaća najam ureda 12,2 milijuna kuna, a čak 379 kvadrata ne koristi

 Boris Kovacev / CROPIX

Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti, poznatija kao HAKOM, trenutno unajmljuje 5138 metara četvornih uredskog i radnog prostora u poslovnom neboderu Sky Office po ukupnoj cijeni od 24 eura po kvadratu, što je jedna od najvećih najamnina koje plaćaju državne i javne službe. Osim toga, HAKOM zapošljava 178 djelatnika, od kojih nisu svi u Zagrebu, što znači da svaki zaposlenik u novom neboderu na raspolaganju ima ured veličine veće garsonijere - odnosno 31 kvadrat u prosjeku.

Štoviše, Hakom se prostire na sedam katova pri čemu, primjerice, na 14. katu koji je velik 734 kvadrata, prazno zjapi gotovo 400 kvadrata.

Ukupno za prostor u Sky Office-u plaćaju 12,2 milijuna kuna na godinu.

Govoreći o smanjenju državnog deficita, nedavno je ministar financija Boris Lalovac najavio da niti jedna državna agencija neće moći unajmljeni prostor plaćati više od 11 eura po kvadratu (s porezima), pa se postavlja pitanje kako će se HAKOM uskladiti s tom direktivom budući da oni prostore sada unajmljuju i po više nego dvostrukoj cijeni.

Usporedimo li uvjete najma kod HAKOM-a s poslom koji je sklopio u posljednje vrijeme žestoko prozivani ministar okoliša i prirode Mihael Zmajlović, ispada da je ministar racionalniji nego šef HAKOM-a Dražen Lučić, na čiju poslovnu politiku upozoravaju neki, kako su se sami nazvali, diskriminirani radnici HAKOM-a. U posljednje vrijeme nižu se, kažu, otkazi, protiv Agencije se vodi 20 radnih sporova, a zabranjen je i rad sindikata.

“Ministar M. Zmajlović ima 3900 kvadrata ureda u najmu, cijena je 8,33 eura po kvadratu, bez dodatnih troškova zajedničke potrošnje i bez PDV-a. HAKOM ima čak 5138 kvadrata uredskog prostora u najmu, cijena je 14,7 eura po kvadratu, bez dodatnih troškova zajedničke potrošnje i bez PDV-a. Za spomenute troškove zajedničke potrošnje Zmajlović plaća 3,89 eura po kvadratu, s time da su im uključeni režijski troškovi. HAKOM za troškove zajedničke potrošnje plaća 4,5 eura po kvadratu, bez režija. Zbrojimo li te dvije kategorije - najam ureda i troškove zajedničke potrošnje - Zmajlović plaća 12,23 eura mjesečno, a HAKOM 19,2 eura mjesečno. Dodamo li neizbježni PDV, Zmajlović za urede troši 15,29 eura mjesečno. A HAKOM 24 eura mjesečno. To je 57 posto skuplje!

Zmajlović je, nadalje, dobio 45 garažnih mjesta koja su uračunata u cijenu najma, dok je HAKOM dobio nula mjesta te 40 parkirališnih mjesta dodatno plaća četiri tisuće eura mjesečno bez PDV-a. Zmajlović je ugovor potpisao na pet godina, HAKOM na deset godina, što znači da su trebali isposlovati bolje uvjete. Zatim, u slučaju prijevremenog raskida ugovora Zmajlović ima 1,5 milijuna kuna penala, a HAKOM je dužan plaćati još punih godinu dana, što je 12 milijuna kuna penala!”

Naveli su to djelatnici i svoje tvrdnje potkrijepili priloženim ugovorima.

Iz HAKOM-ove dokumentacije koja je u posjedu Jutarnjeg lista vidljivo je da je posao podijeljen na četiri ugovora i to zato, kako tvrde naši sugovornici-insajderi, “da se izbjegne tadašnji limit od osam milijuna kuna godišnje koje HAKOM smije utrošiti na najam”.

- U najam se, dakle, uzeo uredski, skladišni i antenski prostor te parkirališna mjesta. Sve to s PDV-om košta nešto više od 1,6 milijuna eura godišnje. Odnosno, oko 12,2 milijuna kuna godišnje. Ugovori su stupili na snagu 1. rujna 2012. godine, a Statut agencije koji je tada bio na snazi nalagao je da najam smije iznositi do osam milijuna kuna godišnje, a nakon tog iznosa mora se dobiti suglasnost Vlade. Kako bi izbjegli te peripetije, čelni ljudi HAKOM-a posao su podijelili u četiri ugovora i očito nikome u Vladi nisu morali polagati račun - iznose sugovornici.

Ugovori su sklopljeni između tvrtke Officium partner d.o.o. i Hrvatske agencije za poštu i elektroničke komunikacije (kako se tada HAKOM zvao). Tvrtka Officium partner u vlasništvu je grupe Zagreb-Montaža čiji je vlasnik Vlado Čović. Kao osiguranje plaćanja, HAKOM je dužan dostaviti polog ili bjanko zadužnicu u visini najmanjeg tromjesečnog iznosa.

- Zanimljivo, članovima Vijeća koje upravlja Agencijom bilo je rečeno da trošak zajedničke potrošnje iznosi tri eura po kvadratu, da bi u ugovorima osvanuo iznos od 4,5 eura po kvadratu. Samo to je povećanje od 7.707 eura mjesečno, ili 92.484 eura godišnje, odnosno gotovo milijun eura ako ugovor bude na snazi kao što je ugovoreno na deset godina - tvrde sugovornici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 20:33