ZOVU GA VLADAROM HRVATSKOG NOGOMETA

TKO JE ZDRAVKO MAMIĆ Dinamo je odveo do deset uzastopnih naslova, ali i do velikog jaza s dijelom navijača

 Vjekoslav Skledar/CROPIX

Zdravko Mamić rođen je 16. srpnja 1959. u Bjelovaru. Podrijetlom je iz sela Zidine kraj Tomislavgrada gdje mu je rođen otac. Nogometom se kratko bavio, bio je neko vrijeme u juniorima Dinama. Za razliku od Zdravka, njegova braća Zoran i Stojan su imali sasvim pristojne karijere. Pogotovo Zoran koji se probio i do reprezentacije i bio dio čarobne priče iz 1998. kada su Vatreni osvojili broncu na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj. Stojan je, s druge strane, imao nešto siromašniju karijeru, ali može se pohvaliti da je igrao u - Hajduku.

Kako je Zdravko Mamić osjetio da ima 'žicu' za biznis? Prema njegovoj priči sve je počelo na stadionu. Došao je na ideju da navijačima prodaje stiropor koji je ljudima služio da ne prljaju hlače na sjedalicama. Poslije je radio i kao trgovački putnik, a sudjelovao je i u privatizaciji drvne industrije iz Bjelovara 'Česma'.

U nogometne vode ušao je 1992. kada je zajedno s Ćirom Blaževićem preuzeo Dinamo. Ne samo da je preuzeo Modre, već je htio i privatizirati klub. Ipak, ova priča nije dobro završila, a sve je kulminiralo nakon poraza od Auxerrea i izbacivanja Dinama iz Europe. Mamić je navodno tada napao delegata, a u zapisniku je stajalo da za sve kriv čovjek pod imenom - Majan Dabić. Najžešći Mamićevi suparnici dan danas tvrde da Dabić ne postoji i da je tim potezom klub htio zašititi Mamića.

Nakon završene epizode u Dinamu Mamić je bio u Osijeku, Segesti i Croatiji iz Sesveta. Godine 2000. se vraća u Dinamo kao član Izvršnog odbora, a tri godine poslije postaje izvršni dopredsjednik kluba. Tu je počeo njegov put do vladara hrvatskog nogometa, kako ga danas mnogi tituliraju. Iako, put je bio dug i trnovit - u prvoj sezoni Dinamo je završio sedmi na tablici, u tzv. 'ligi za bedaka', pa je Mamić zajedno s igračima postao predmet napada Bad Blue Boysa.

Tada je ljuti Mamić izrekao sada već legendarno proročanstvo 'da će Dinamo sljedećih deset godina biti prvak'. I u tom naumu je uspio. U međuvremenu klubu je leđa okrenula većina Bad Blue Boysa, koji Mamiću godinama zamjeraju na činjenici da je 'privatizirao Dinamo bez ijedne kune', na krivoj sportskoj politici tvrdeći da je 'Dinamo braći Mamić krava muzara...' Mamić je svakodnevno slušao uvrede s tribina, dok u jednom trenutku nije odlučio reći 'dosta' i samo ih je sve potjerao s tribina...

S druge strane, navijači Hajduka smatraju da je Mamić zapravo oličenje svega negativnog u hrvatskom nogometu zbog čega je, između ostalog, i splitski ponos pao na najniže grane. Najbolji im je argument Lokomotiva, klub koji je zapravo rezervna momčad Dinama, ali opet igra u prvoj HNL.

Mamić se svađao sa svima - navijačima, novinarima, trenerima, političarima - ali nije digao ruke od svega. Ostao je ustrajan u ideji da napravi europski Dinamo, ali iako su u razdoblju njegove vladavine modri dvaput igrali Ligu prvaka i nekoliko puta u skupinama Europske lige, u tim su natjecanjima uglavnom doživljavali poraze, katkad i vrlo teške.

- Očekujem da u sljedećih deset godina najmanje osam puta igramo skupinu Lige prvaka. Moramo se tamo kvalificirati jer je Dinamu ondje mjesto. To su planovi, ali i očekivanja naših navijača. Liga prvaka donosi egzistenciju, a očekuje se da rezultat bude na višoj razini - otkrio je nedavno svoju novu viziju Mamić.

Jedan od glavnih prijepora s navijačima bila je menadžerska agencija koju je Mamić osnovao i za koju je vezao većinu Dinamovih zvijezda koji su napravili basnoslovne transfere (Modrić, Eduardo, Vukojević...). Mamić je agenciju ugasio 2006. Međutim, nakon toga je osnovana agencija ASA International s kojom Zdravko na papiru nema ništa, ali zato je u njoj sin Mario...

U veljači je popustio pritiscima i objavio da Dinamo ide u privatizaciju. - U javnosti je prisutna manipulacija koja sugerira kako je Dinamo prćija obitelji Mamić i mene osobno. To je klasična zamjena teza i prevara. Vi trebate pronaći tako sposobnog čovjeka i luđaka koji će cijeli život posvetiti misiji da klub bude na visokoj razini u tako zastrašujućem okruženju - rekao je Mamić u svom posljednjem intervjuu za Jutarnji i na kraju zavapio:

- Ja ne mogu više ovako, spremni su me čak i ubiti...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 08:24