AMERIKANCI ZA SVAKU ISPALJENU RAKETU PLAĆAJU PO 5000 DOLARA

Država od ‘Štita 15’ zaradila 540 tisuća dolara

Novac će biti utrošen na kupnju vojne opreme i modernizaciju vojske
 Goran Šebelić / CROPIX

Ministarstvo obrane na vojnoj vježbi “Štit 15”, koja se ovih dana održavala na rtu Kamenjak, zaradilo je 540 tisuća američkih dolara, što će biti utrošeno za nabavku vojne opreme i modernizaciju Oružanih snaga.

Naime, prema sporazumu između ministarstava obrane Hrvatske i Sjedinjenih Američkih Država, za svaku raketu ispaljenu na toj vježbi SAD su isplatile 5000 dolara, a na vježbi je ispaljeno 100 raketa tipa Strela i 8 raketa tipa Igla. Riječ je o sporazumu kojim SAD financira uništavanje neperspektivnog streljiva koje je u skladištima Oružanih snaga. Tim dokumentom definirano je da tijekom 2014. i 2015. godine mora biti uništeno 300 raketa tipa Strela 2 i Igla, oko 50 dijelova za lansere protuzračnih raketa te određena količina protuoklopnih raketa. SAD će za uništavanje tog streljiva i oružja Ministarstvu obrane ukupno platiti 1,8 milijuna dolara, potvrđeno nam je u Ministarstvu obrane.

Na vježbi su ispaljene rakete kojima se bližio rok isteka trajanja te je ovo bila idealna prilika da se na ovaj način unište

S obzirom na to da je cilj vojne vježbe “Štit” uvježbavanje i osposobljavanje pripadnika Protuzračne obrane, dvije strane su se dogovorile da vojnici tijekom vježbe ispale određenu količinu raketa, što će se uračunati u program uništavanja neperspektivnog naoružanja. Sjedinjenje Američke Države već su u nekoliko nravrata donirale Hrvatskoj sredstva za uništavanje viška vojnog naoružanja i streljiva, no ovo je prvi put da se to provodi na vojnoj vježbi. Kako doznajemo, na vježbi su ispaljene rakete kojima se bližio rok isteka trajanja te je ovo bila idealna prilika da se na ovaj način unište.

Za Ministarstvo obrane ovaj ugovor sa Sjedinjenim Američkim Državama iznimno je važan, jer na ovaj način izbjegava plaćanje velikih troškova uništavanja streljiva, dok je SAD-u to važno jer se tako onemogućava da se streljivo i naoružanje u budućnosti koriste na nekim stranim ratištima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 13:56