RAT ZA VRIJEDNO ZEMLJIŠTE

Tužitelji odbili, a sud naredio istragu protiv šefova TOZ-a

U Industrogradnji tvrde da su prevareni jer su 2008. dionice TOZ-a platili 16,5 milijuna kuna, ali ih nikad nisu dobili
 CROPIX

Zbog sumnji da su Industrogradnju prevarili za najmanje 16,5 milijuna kuna, predsjednik Nadzornog odbora Tvornice olovaka Zagreb - Penkala, Nenad Marković, njegova nevjančana supruga i članica NO-a, Daliborka Planinčević, kao i direktor te tvrtke, Tihomir Lalić, te još šest osoba odnedavna su pod istragom koju je protiv njih otvorio zagrebački Županijski sud, a na osnovi prijedloga koji je podnijela Industrogradnja.

Naime, Državno odvjetništvo je prijavu Industrogradnje bilo odbacilo, no oni su kao oštećenik preuzeli progon te sami od suda zatražili da protiv Markovića i drugih pokrene istragu. Za razliku od tužiteljstva, istražni sudac dao im je za pravo, a na ovu odluku osumnjičenici imaju pravo žalbe, koje su gotovo svi i podnijeli. Otvaranje istrage nova je epizoda u svojevrsnom poslovnom ratu između Industrogradnje, kojoj je na čelu Josip Galinac, te čelnika TOZ-a, a u središtu interesa navodno je vrijedno zemljište u Poljačkoj ulici na kojemu se tvornica nalazi i gdje se planira gradnja stambenog kompleksa, po nekim procjenama vrijedno oko milijardu kuna. Spomenuti direktori TOZ Penkale s jedne te Industrogradnja, odnosno Galinac s druge strane jedni protiv drugih podnijeli su čitav niz kaznenih prijava koje je Državno odvjetništvo uglavnom odbacivalo.

Niz malverzacija

Prema mišljenju suca istrage, ipak postoji osnovana sumnja za neke od optužbi Industrogradnje, a riječ je prije svega o događaju proizašlom iz pokušaja Industrogradnje iz 2008. da stekne većinski paket dionica TOZ-a. Prema tvrdnjama Industrogradnje, Markoviću i Daliborki Planinčević za dionice su platili spomenutih 16,5 milijuna kuna, međutim zahvaljujući nizu malverzacija oni im dionice nikad nisu isporučili. Osim zbog toga, Industrogradnja je Markovića i ostale prijavila zbog optužbi da su u sklopu predstečajne nagodbe umjetno stvarali vjerovnike TOZ-a te na taj način dobivali glasove kojima su u postupku predstečajne nagodbe nadglasali stvarne vjerovnike, što su u TOZ-u već nekoliko puta porekli, tvrdeći da je njihova predstečajna bila posve čista.

Konačna odluka

Industrogradnja je pak svoje argumente obrazlagala dokumentacijom prema kojoj nekoliko ugovora o zajmovima koji su u ime TOZ Penkale Lalić i drugi sklopili 2013. zapravo nikada nisu bili zavedeni u financijskim izvješćima te ih stoga smatraju fabriciranima. Riječ je o navodnim pozajmicama koje je TOZ Penkala dobivala od svojih tvrtki kćeri TOZ Penkala proizvodnja i usluge i TOZ Penkala projekt, ali i nekih privatnih tvrtki.

Uz to, prijavili su da je Marković 21. prosinca 2009. zaključio s izvjesnim Sebom Gašijem ugovor kojim je Gaši trebao dobiti 36.700 dionica TOZ-a, no da su ugovor raskinuli isti dan kad je i potpisan. Ipak to je, prema tvrdnjama Industrogradnje, omogućilo Gašiju da sudjeluje na skupštini društva u siječnju 2010. te da svojim glasom podupre Markovića u Nadzornom odboru.

Konačnu odluku o tome hoćeli li protiv Markovića i drugih biti pravomoćno pokrenut kazneni postupak donijet će izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda nakon što razmotri njihove žalbe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 08:54