TJEDAN U 10 PITANJA

Glogoški se ne mora bojati da će doživjeti sudbinu Mirka Čondića

Naš novinar je razgovarao s Mirkom Čondićem, predsjednikom Povjerenstva za branitelje HSP-a
 Tom Dubravec/CROPIX

1. Gospodine Čondiću, koja je bila vaša prva reakcija kada ste vidjeli novinski naslov ‘Ne bih želio da Đuro Glogoški doživi sudbinu Mirka Čondića’?

- Prva reakcija bila je da želim da svatko ima osobnu sreću i zadovoljstvo poput mene, pa i taj Bojan Glavašević, a u političkom smislu ja sam bio i ostao svoj. Njegova aluzija o iskorištenosti totalno je promašena.

2. U tom intervjuu Bojan Glavašević, pomoćnik ministra branitelja, kaže da ‘revolucija jede svoju djecu’ i pita se: tko se danas sjeća pukovnika Čondića? Ivo Sanader koji je tih dana govorio s bine postao je premijer, a gdje je završio Mirko Čondić? Koji je vaš odgovor na ta pitanja?

- Ja, za razliku od tog Bojana Glavaševića, nisam pod svaku cijenu pristajao zloupotrebljavati svoje stradalništvo tijekom Domovinskog rata i nisam pod svaku cijenu želio biti državni dužnosnik. Važnije mi je bilo zaustaviti negativne trendove koji su galopirali Hrvatskom nego sebi osigurati ministarsku ili doministarsku fotelju. A pogotovo ne provodeći politike ‘nečastivih’ s filozofskog fakulteta.

3. Što, dakle, radi i ‘gdje je završio Mirko Čondić’?

- Gajim sreću i zadovoljstvo u krugu obitelji, prijatelja, te se i dalje borim za hrvatske ideale ne pristajući na trule kompromise. Dužnosnik sam stožerne stranke hrvatske desnice, HSP-a.

4. Kako nakon više od 150 dana gledate na prosvjed u Savskoj 66 i zahtjeve branitelja?

- Ustrajnost u traženju ispunjenja ciljeva prosvjeda svima pokazuje da sam čin nije partikularne prirode, kako ga zločesto žele prikazati režim i njegovi mediji. Treba nastaviti do ispunjenja zahtjeva.

5. Predsjednik ste Povjerenstva za branitelje HSP-a. Što oni kažu o prosvjedu?

- HSP je aktivno podržavao i podržava ciljeve prosvjeda i prosvjednike. Pozivamo i glasnu manjinu u Hrvatskoj da poštuje svačije pravo na prosvjed te da prestane s provokacijama. Ako se već ne mogu poistovjetiti s hrvatskim braniteljima, neka barem budu solidarni sa svačijim pravom na prosvijed.

6. Kakav je vaš dojam o držanju i izjavama ministra Freda Matića, koji je svojedobno bolovao od PTSP-a?

- PTSP sigurno nije uzrok takvog sebičnog i malicioznog držanja Freda Matića. Prije bih rekao da je tu riječ o kućnom odgoju i forsiranju svjetonazora koji je poražen.

7. Koje bi braniteljske zahtjeve trebalo riješiti za pregovaračkim stolom i tko bi trebao biti za njim?

- Nikakvih pregovora ne može biti o karakteru Domovinskog rata i o nužnosti da Vlada u svim dokumentima, kako domaćim tako i onima koji idu prema tijelima EU, mora navoditi i zastupati točne i istinite kvalifikacije koje se odnose na uzroke i posljedice Domovinskog rata. O svemu ostalom može se pregovarati s onima koji su pregovora dostojni.

8. A ova priča oko posebnog zakona i Ustava? Kakav je stav HSP-a?

- Da je bilo političke mudrosti i istinske volje tzv. HDZ-ovih vlada, odavno je to pitanje trebalo biti riješeno. HSP i sada zagovara da taj zakon bude ustavni, a o sadržaju se treba razgovarati.

9. Nisu li ti svi zahtjevi sadržani u Deklaraciji o Domovinskom ratu koju ste pokrenuli još 2000. godine?

- Na tu smo Deklaraciju ponosni svi mi iz Stožera koji smo inicirali njezino donošenje, a ona je svih ovih godina trn u oku snagama koje ulažu ogromne napore želeći redefinirati karakter Domovinskog rata. Točno je da je sve bitno zapisano u Deklaraciji, ali nakon nje nisu uslijedili zakoni koji bi promicali i štitili njezine odredbe, pa se i danas mnogi, čak i državni dužnosnici, ponašaju kao da je nema. Stoga su nam potrebni zakoni koji proizlaze iz odredbi i duha Deklaracije o Domovinskom ratu.

10. Što vas danas nakon ratnog puta i stranačkih natezanja osobito smeta, a što raduje u novoj državi?

- Smeta mi što, zahvaljujući političkim zgubidanima i petokolonašima, hrvatski čovjek ne može dostojno živjeti od svojeg rada, a veseli činjenica da postoje uvjeti da se to postigne, kao i ljudi koji će to provesti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 23:37