GLOGOŠKI PROTIV MEDIJA

Spavam u toj kući u Zaprešiću i ne vidim u čemu je problem

Ministar branitelja Predrag Matić: Da se bojim kukavica, nosio bih praćku. Jedino čega se bojim jest da se ne okrenu protiv moje obitelji
 Davor Pongračić/CROPIX

Istina je da Đuro Glogoški noći u kući za branitelje u Zaprešiću, ali medijska hajka protiv njega je inscenirana. Tvrde to branitelji iz Savske 66, koji su jučer sazvali konferenciju za medije, a sam Glogoški ispred šatora je predstavnicima medija rekao kako ne shvaća zašto je njegovo korištenje smještaja u Zaprešiću problematično.

“Da, jesam. Od toga ne bježim. Ne samo ja nego i ostali 100-postotni hrvatski ratnih vojni invalidi”, izjavio je novinarima Glogoški nakon konferencije na kojoj su predstavnici branitelja obznanili da su kazneno prijavili premijera Zorana Milanovića, Jutarnji list i portal Index zbog širenja mržnje prema njima.

Kako je Jutarnji list ekskluzivno objavio, kuća je namijenjena smještaju vojnih invalida koji u Zagreb dolaze na liječenje te je za smještaj u njoj potrebno predati zahtjev. Uz to treba priložiti i detaljnu medicinsku dokumentaciju iz koje je vidljivo da je osobi potrebno liječenje u Zagrebu, a time i smještaj u kući.

Đuro Glogoški, niti itko od drugih koji su u kući smješteni zadnjih mjeseci nije to učinio, tako da se kuća sada protupropisno koristi. Medijima je vođa prosvjeda iz Savske kratko potvrdio da je u kući boravio, no nije htio odgovoriti na pitanje novinara boravi li u njoj još uvijek i kada je planira napustiti.

‘Za sve je kriv Matić’

- Nadam se da će Nenad Stazić pozvati sve ratne invalide da ljetuju na Brijunima za sedam kuna, a nadam se da će nam i Zoran Milanović ustupiti vilu na korištenje. Bilo bi ispravno da se tamo smjeste oni koji su dali zdravlje za Hrvatsku - utvrdio je Glogoški.

Na samoj konferenciji medijima se nije želio obratiti, ali branitelji koji su je vodili jednoglasno su stali u njegovu obranu. Tvrde kako je za cijelu problematičnu situaciju kriv ministar branitelja Predrag Matić.

Incident u šatoru

- Sve što mediji izvještavaju o Glogoškom je zapravo inscenirano protiv njega. Da se ministar zauzeo za branitelje, uopće ne bi bilo potrebe da oni koriste tu kuću. Je li on svjestan koliko invalidi teško žive? Sad se on pita zašto Glogoški spava tamo, a ne u šatoru, čime pokazuje da o životu i potrebama osobe u kolicima ne zna ništa. Treba li zaista još netko od nas umrijeti da nas se shvati ozbiljno? - istaknuo je Marko Radoš, jedan od vojnih invalida.

Branitelji iz Savske okrivili su medije da potiču mržnju i širenje nasilja. Kao izravna posljedica toga je incident koji se dogodio u subotu, tvrde branitelji. Tada se u šatoru pojavio muškarac koji se polio benzinom i htio zapaliti, no spriječen je. Na taj način, ističu, ugrožen je život stotinjak branitelja koji su se u šatoru nalazili. Sve to zbog načina na koji mediji izvještavaju o svemu. Osim na medije, obrušili su se i na ministra Freda Matića te njegove suradnike.

Tvrde kako je pomisao da branitelji imaju ikakve veze s prijetnjama koje ministar dobiva apsurdna.

- Ako je istina da prima prijetnje, neka ih prijavi policiji, a ne da ih koristi kako bi se preko medija obračunavao s nekim. Mediji ne rješavaju te probleme. Kakve veze imaju naš prosvjed i te prijetnje - pitao se Radoš.

Ministar Matić najavio je da će sporazum koji je potpisan 2007. godine s ekskluzivom za jednu udrugu staviti izvan snage, a napisat će se novi pravilnik prema kojem će kuću koristiti svih 500 hrvatskih ratnih vojnih invalida prve skupine. Time će Udruga 100-postotnih hrvatskih ratnih vojnih invalida I. skupine, čiji su članovi do sada jedini koristili tu kuću, nju morati dijeliti sa svim drugim udrugama. Kratko se osvrnuo i na prijetnje koje prima.

Ljudi kukavice

- Da se bojim kukavica, nosio bih sa sobom praćku. Jedino čega se bojim, a s obzirom da je riječ o ljudima kukavicama, jest da se ne okrenu protiv moje obitelji. Ja sam im na raspolaganju cijelo vrijeme, 24 sata, samo neka se klone moje obitelji. Organizatori i huškači mi neće nauditi, ali oni manipuliraju braniteljima. Zato ih pozivam, učinite to meni, a ostavite se moje obitelji - istaknuo je Matić.

Kosor: Zanima me što predsjednica misli o potezu Đure Glogoškog

Ugovor iz 2007. godine, kojim Udruga 100-postotnih hrvatskih ratnih vojnih invalida I. skupine dobiva pravo korištenja kuće, potpisali su tadašnja ministrica branitelja Jadranka Kosor i predsjednik udruge Đuro Glogoški. Taj ugovor je precizan, tvrdi Kosor, a u vrijeme njenoga mandata on se dosljedno provodio i nije bilo potrebe za provjerama.

No, sada je kontrola očito potrebna.

- I kao građanku i kao političarku zanima me što predsjednica Kolinda Grabar Kitarović misli o ovakvom korištenju kuće za vojne invalide u Zaprešiću. Ona je dala punu potporu braniteljima i obećala je da će riješiti sve njihove probleme. Nije to učinila, niti ima ovlasti - istaknula je Kosor.

HND: Mediji su objavili istinu o Glogoškom

Hrvatsko novinarsko društvo ističe da bi kaznene prijave protiv Jutarnjeg lista i Index.hr-a zbog navodnog govora mržnje - a koje je najavio Marko Radoš, jedan od branitelja invalida koji prosvjeduju pod šatorom u Savskoj ulici u Zagrebu - bile potpuno deplasirane. Tekstovi koje su mediji objavili mogu se opovrgnuti jedino demantiranjem činjenica, a to nitko od prisutnih na konferenciji za novinare danas pod savskim šatorom nije učinio. Jer, očito je da je ono što je objavljeno istinito.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 14:24