VIZNI REŽIM

Američki kongresnici traže da se građanima RH ukinu vize

 Goran Mehkek/CROPIX

Republikanac Joe Heck iz Nevade i demokrat Mike Quigley iz Illinoisa predložili su da SAD i Hrvatsku, uz još devet zemalja, stavi na listu država čiji građani više ne bi trebali imati vizu za ulazak na njihov teritorij.

Eurozastupnik Tonino Picula pozdravlja taj prijedlog i izražava nadu da će ga Kongres usvojiti, posebno zato što su predlagači republikanac i demokrat, priopćeno je iz njegova ureda. Picula je otpočetka mandata jako angažiran na ukidanju viznog režima. On se zalaže, kako je rekao, za ravnopravan tretman svih članica EU, koji i Hrvatska zaslužuje. U tom smislu traži i snažniji angažman EK. Ako SAD ne može ili ne želi ukinuti vize za hrvatske građane, Europska komisija može zatražiti uvođenje viza za američke državljane.

U odgovoru Europske komisije na prioritetno pitanje koje je Picula postavio u siječnju, povjerenica Cecilia Malmström poručila je da će “Komisija najkasnije do travnja opet procijeniti situaciju i potom ili donijeti privremenu mjeru uvođenja vize za određene kategorije građana SAD-a ili objašnjenje zašto nije predložila takvu mjeru“.

Iz Piculina ureda podsjećaju da je prošle godine u veljači Europska komisija od SAD-a zatražila da ukine vizni režim za državljane Poljske, Rumunjske, Bugarske, Cipra i Hrvatske u roku od šest mjeseci, upozorivši ih da bi Unija mogla uvesti vize za američke diplomate ako se ne riješi taj problem. Građanima pet zemalja članica EU, uključujući i Hrvatsku, potrebna je viza koja stoji i do osam puta više od potvrde koju na ulazu u SAD dobiju građani 23 članice EU, što je, osim vizne, jasan dokaz financijske neravnopravnosti građana EU, ističe se u priopćenju SDP-ova europarlamentarca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 17:23