NOVI NAPAD

Imam Selvedin Beganović peti put napali, izboli ga nožem jer ne podržava radikalizam

Napadač mu se prikrao dok je izvana zatvarao prozor na džamiji, napao ga nožem, bacio na tlo pa pobjegao. Imam se boji za sebe i svoju obitelj

VELIKA KLADUŠA - Još mu nisu zarasle tri ubodne rane na prsima, porezotine na vratu i leđima te ožiljak na licu od prethodna tri napada, a kladuški hodža Selvedin Beganović opet se našao na meti podmuklog napadača. I ovaj put, a dogodilo se to u subotu u 12.30 sati, s leđa ga je zaskočio nepoznati maskirani muškarac i ubo nožem triput, od toga jednom u rame te u trbušnu šupljinu.

Nepoznati muškarac njemu je vjerojatno itetako poznat, pretpostavlja se da je u pitanju netko tko jako dobro poznaje njegove navike, vjerojano je stanovnik njegova džemata Trnovi, smještenog na jednom od bregova istočno do Velike Kladuše. Policiji i hitnoj pomoći odlazak do džematske kuće u Trnovima postao je rutina jer su tamo zbog imama išli četiri puta.

Pomaganje teroristima

Njegov bliski prijatelj kaže nam da je prije četiri dana efendija Beganović također bio napadnut na isti način, ali ga je napadač samo okrznuo, pa ovaj put nije htio zvati policiju i privlačiti pozornost javnosti. Taj javnosti nepoznat, dosad peti napad dogodio se samo dan nakon što su bosanske vlasti u nastavku akcije Damask uhitile sedmoricu muškaraca koje dovode u vezu s pomaganjem teroristima u Islamskoj državi, trojica od njih su s područja Velike Kladuše, a najmlađi, Merim Keserović (18), imamov je susjed u Trnovima.

Ukratko, efendija Beganović javno je prozvao Huseina Bilala Bosnića (prvoosumnjičenik u akciji Damask, op. a.) zbog regrutiranja bosanske mladeži u vojsku ISIL-a. Njegove riječi kako nije ljudski sjediti u toploj sobi u Bosni i slati u džihad tuđu djecu te kako bi bosanski džihad trebao biti borba za 500.000 nezaposlenih, nije kod dijela njegovih džematlija naišao na odobravanje.

U gradu su se pojavile podjele na one koji podržavaju ektremne islamiste i one koji im se protive. Osim toga, u Trnovima se stanovnici dijele i na one koji podržavaju Beganovića i one koji ga žele otjerati zbog njegove organizacije rada u džematu.

Zna tko ga napada

Teško je nakon svega ovoga sa sigurnošću izvući zaključak iz koje struje dolazi napadač na imama, koji se, nakon trećeg napada početkom siječnja, potpuno isključio iz javnosti, ugasivši profile na internetskim društvenim mrežama. Njegovi bližnji tvrde da zna tko ga napada, on je priješnje napade dovodio u vezu s vehabijama.

- Napad je izveden smišljeno, hladnokrvno, razrađeno do detalja. Mislio sam da je to to - rekao je Beganović nakon trećeg napada.

‘Ovi napadi su mu postali veliki teret’

Naš sugovornik kaže da su rane od subotnjeg napada na tijelu efendije prilično ozbiljne, ali da se ne osjeća toliko loše fizički koliko psihički.

- Velik je to teret za njega postao i jako mu je teško. Vrlo je zabrinut za obitelj - kaže nam sugovornik. U subotnjem prepadu završio je s učenjem djece i počeo se pripremati za dženazu u 13 sati. Napadač mu se prikrao dok je izvana zatvarao prozor na džamiji. Napao ga je nožem i srušio na tlo pa nestao je iza kuća.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 23:32