KAŽNJEN ZBOG ŠALE NA FACEU

HRT može emitirati pušenje jointa, a ja ne smijem ni štos s Popajem i ‘travom’

Sutkinja me prvo kaznila sa 500 kuna, a kad sam najavio da ću se žaliti, rekla je: ‘Napišimo onda tisuću kuna’
 Željko Hajdinjak/CROPIX

Da je kojim slučajem znao da će ga to stajati 1000 kuna kazne, 48-godišnji Stjepan Pavleković iz Lepoglave možda se nikada ne bi ni registrirao na društvenoj mreži Facebook.

On je, naime, prošloga mjeseca na Prekršajnom sudu u Ivancu kažnjen zato što je na Facebooku objavio fotografiju, odnosno ilustraciju poznatog junaka crtića - Popaja - kako uživa u pušenju marihuane, a nešto prije objavio je i fotografiju Snjeguljice kojoj zla vještica, umjesto jabuke, daje kanabis.

Uzalud se Pavleković pravdao da nije imao pojma kako je to kažnjivo ponašanje - sud je bio neumoljiv pa ga kaznio zbog prekršaja iz članka 54. Zakona o suzbijanju zloporabe opojnih droga u kojem stoji kako je zabranjeno promicanje zloporabe, posjedovanja i prometa drogama.

Pa što vam se to dogodilo?

- Eto, 11. studenoga slavio sam rođendan s prijateljima. Torta je bila na stolu, a mi smo gemištali. Bilo je zabavno. Odjednom su mi na vrata pozvonili policajci i uručili poziv na obavijesni razgovor. Na pozivu je pisalo da se radi o zloporabi opojnih droga. Ma kakva droga, pomislio sam, pa ja sam Zagorac, a mi se drogiramo samo gemištima i niš’ drugo! Otišao sam na razgovor u varaždinsku policiju, a tamo su mi rekli da sam prekršio zakon jer sam na internetu objavio fotografije koje promiču zloporabu kanabisa. Bio sam u šoku.

Prijavili su vas Prekršajnom sudu?

- Da, 20. siječnja mi je bilo suđenje. Pokušao sam sutkinji objasniti da nisam pojma imao da su takve fotografije zabranjene. Pogotovo mi je bilo smiješno to što su spornom vidjeli i fotografiju na kojoj više pari ruku čini znak mira, a na jednoj je ruci narukvica s kanabisom. I to je kažnjivo, očito. Sutkinja mi je prvo htjela napisati kaznu od 500 kuna. No, ja sam nezaposlen pa sam ju pitao mogu li se žaliti na takvu odluku. Kad je saznala da ću se žaliti, rekla je: “Napišimo onda 1000 kuna, ipak će to ići na više instance”. Eto, nakon psa Mede koji laje, osudili su i Popaja i Snjeguljicu zbog marihuane.

Zašto ste uopće stavljali takve ilustracije na društvenu mrežu?

- Tih je dana bila aktualna tema o marihuani u medicinske svrhe. Vlada je baš osnovala povjerenstvo za medicinski kanabis i marihuana je bila posvuda u medijima pa sam je i ja stavio na Facebook. Nije mi jasno kako HRT može emitirati dokumentarac u kojem se puši trava, a ja ne smijem staviti zezanciju s Popajem i Snjeguljicom.

Odmah ste izbrisali sve fotografije, pa čak i svoju profilnu fotografiju.

- Ma da, ne namjeravam kršiti zakon i nikada nisam imao nikakvih problema s policijom. Nemam čak ni kaznu za prebrzu vožnju. Da sam znao da mogu nastradati zbog Facebooka, nikad tamo ne bih objavio te fotografije.

Ipak ćete se žaliti na odluku Prekršajnog suda?

- Pronašao sam odvjetnika, baš preko Facebooka, koji je proanalizirao moj slučaj. Rekao mi je da bi žalba mogla proći. Nijedan sudski vještak u predmetu nije analizirao fotografije i utvrdio da se radi baš o kanabisu, nego je policija smatrala da “nalikuje biljci kanabis”. Žalit ću se jer 1000 kuna kazne za mene nije mali novac, nezaposlen sam i volio bih da to ne moram platiti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 19:23