SASTANAK ŠEFOVA DIPLOMACIJA

Hrvatska će zbog Merkel tražiti blaže sankcije za Rusiju

Ministrica Vesna Pusić bit će u ponedjeljak na sastanku i glasovati prema stavu vodećih članica
Zagreb, 020115. Banski dvori, Markov trg.U Banskim dvorima jutros je odrzana prva ovogodisnja sjednica Vlade RH.Ministri su si medjusobno zazeljeli sretnu novu 2015. godinu.Na fotografiji: Vesna Pusic.Foto: Goran Mehkek / CROPIX
 Goran Mehkek / CROPIX

“Sankcije Rusiji će biti tema, ali se neće donositi zaključci”, glasi prosti neprošireni odgovor Ministarstva vanjskih poslova o službenom hrvatskom stajalištu u vezi s mogućim postupkom ukidanja sankcija Rusiji, koje je Europska unija uvela zbog ruske aneksije Krima i vojnog angažmana u Ukrajini.

U Bruxellesu se u ponedjeljak sastaju šefovi diplomacija EU-a, znači i Vesna Pusić, a mediji su otkrili da će se govoriti i o planu smanjenja sankcija koje zagovaraju Francuska, Italija, Mađarska, Slovačka i još neke države. Hrvatska se ne nalazi na tom popisu, ali ipak nije moguće službeno doznati koji je stav ministrice Pusić.

Neslužbeni dokument

Zadnjih su dana američki Wall Street Journal i njemački Deutsche Wirtschafts Nachrichten objavili tekstove u kojima se pozivaju na, zasad neslužbeni, dokument Bruxellesa koji zagovara novu politiku Europske unije prema Rusiji. Radi se o radnom dokumentu o kojem će prvo formalno mišljenje dati ministri vanjskih poslova članica Europske unije na sastanku zakazanom za ponedjeljak u Bruxellesu.

Postupno ukidanje

Ako dokument dobije njihovu podršku, o njemu će konačnu odluku donijeti premijeri i predsjednici EU na predstojećem summitu koji se treba održati u veljači.

Dokument o postupnom ukidanju europskih sankcija polazi od zaključka da je ekonomsko kažnjavanje Moskve nanijelo štetu i europskim državama i zbog toga je u opticaju potencijalna promjena strategije prema Rusiji.

Europska unija postupno bi popuštala uvedene mjere, ali bi ostale sankcije za Krim koji je Rusija anketirala u proljeće 2014. Zauzvrat se od režima Vladimira Putina očekuje da odustane od protivljenja da EU i Ukrajina potpišu ugovor o asocijaciji, a Rusija će morati pridonijeti provedbi mirovnog ugovora iz Minska o primirju na istoku Ukrajine.

Uvjeti za Putina

Od Putina će se tražiti i garancije da se više neće izazivati problemi s isporukama ruskog plina kupcima u Europi.

U hrvatskom državnom vrhu zasad nema reakcija na moguće popuštanje sankcija protiv Rusije, a jedini komentar dobili smo od iskusnog diplomata koji je inzistirao da ostane anoniman. Prema njegovu mišljenju, Hrvatska treba pratiti kako se ponaša Njemačka.

- Angela Merkel sigurno želi ublažiti sankcije, ali u ovakvim slučajevima druga strana mora dati još više. Hrvatska nije dvoljno velika da može utjecati na konačnu odluku i zato trebamo pratiti vodeće države EU - smatra taj diplomat.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 23:29