ZAGREB I RIJEKA OKRIVLJENI ZA NEUSPJEH

Zašto nas napadate? Bolji smo nego 2009.

Da su svi glasali kao Rijeka, kaže ljutiti Vojko Obersnel, Josipović bi pobijedio već u prvom izbornom krugu
 Cropix

Prezadovoljan sam rezultatom koji je Ivo Josipović postigao kod nas u Rijeci. Josipović je dobio gotovo 51 posto glasova i da je cijela Hrvatska glasala poput Rijeke, ne bi bilo drugog kruga predsjedničkih izbora”, izjavio je jučer riječki gradonačelnik Vojko Obersnel za Jutarnji list.

Tko je podbacio?

Obersnelova reakcija uslijedila je nakon što se tijekom jutra u jednom dijelu SDP-a proširila informacija kako je Josipović postigao lošije rezultate u dva najjača središta Socijaldemokratske partije - Rijeci i Zagrebu.

Ali službene brojke pokazuju drukčiju sliku, štoviše, u oba ova grada Josipović je u nedjelju osvojio više glasova nego prije pet godina.

U Zagrebu je Josipović dobio 134.795 glasova, dok ga je u prvom krugu 2009. podržalo 130 tisuća birača. Problem je nešto drugo, a to je 117 tisuća glasova za Kolindu Grabar Kitarović, odnosno čak dvostruko više od 59.000 glasova koliko je prije pet godina osvojio Milan Bandić. Slično je u Rijeci u kojoj je sada za Josipovića glasalo 25.726 (50,5%) birača, dok ih je 2009. bilo 24 tisuće. No i ovdje je Kolinda Grabar Kitarović s osvojenih 13.900 glasova prošla bitno bolje od Nadana Vidoševića koji je imao 7500 glasača. I u Primorsko-goranskoj županiji Josipović je dobio četiri tisuće glasova više nego 2009. (58.000 prema 54.000), ali je Kolinda osvojila solidnih 35.000 ili 29 posto.

Vodeći ljudi SDP-a u Zagrebu i Rijeci bili su prilično ljuti kada su saznali da se unutar stranke spominje njihov navodni podbačaj. Baš kao i Obersnel, tako su i iz zagrebačkog SDP-a (ali tražeći anonimnost) poručili kako su zadovoljni Josipovićevim rezultatom, iako uz priznanje da je Kolinda osvojila više od očekivanog.

Put prema panici

“Uostalom, predsjednik Josipović je u nedjelju došao u zagrebački SDP i svima se zahvalio na dosadašnjoj pomoći. Da nije zadovoljan s našim radom, to ne bi napravio”, ispričao je izvor Jutarnjeg lista.

U stvarnosti u vodstvu SDP-a su neugodno iznenađeni rezultatima prvog kruga jer se očekivala Josipovićeva prednost od šest ili sedam posto i relativno uvjerljiv trijumf u drugom krugu. Kada je postalo očito kako je situacija neizvjesna, počela su prebacivanja odgovornosti, a to i sami priznaju u SDP-u, sada sve više graniči s panikom. Što dovodi Ivu Josipovića u težak položaj jer će mu u iduća dva tjedna trebati apsolutna logistička podrška Kukuriku koalicije.

“Prvi krug je prošao jako loše, ali ništa nije izgubljeno. Osim u slučaju da se sada počnemo međusobno svađati, tada ćemo upropastiti izglede našeg kandidata”, kaže član Predsjedništva SDP-a.

Više žestine

Ali sada u SDP-u i od Ive Josipovića očekuju veliki zaokret:

“Došlo je vrijeme da se napokon riješi navike kako svima mora biti simpatičan. Ako hoće pobjedu, Josipović mora biti žestok kao nikada do sada i vrlo jasno pokazati koliko se sve za što se zalaže, sve vrijednosti koje zagovara razlikuju od Kolinde i HDZ-a”, glasi neformalni zahtjev iz Socijaldemokratske partije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 19:35