KORUPCIJA U OBRAZOVNOM SUSTAVU

‘Kontrola plaća u školstvu je spasila desetke milijuna kuna’

 Darko Tomas / CROPIX;

Sprječavanje korupcije u sustavu obrazovanja i znanosti bit će tema sjednice saborskoga Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije, najavljene za utorak. Uz Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, izvješća bi trebao dati Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja te dvije agencije u sustavu.

Ministarstvo znanosti u svojem bi izvješću trebalo dati odgovor na pitanje što je poduzeto u slučajevima otkrivenih nepravilnosti u isplati naknada i plaća. Naime, do srpnja ove godine Ministarstvo obrazovanja nije imalo cjelovit uvid u plaću svakog pojedinog zaposlenika.

Izvješće revizije

Uvođenjem Centralnog obračuna plaća (COP) kontrola isplata plaća, navode u Ministarstvu, postala je učinkovitija, no u izvješću revizije se ističe da samo četiri savjetnika u MZOS-u kontroliraju plaće i druga materijalna davanja za sustav od 1332 škole s oko 70 tisuća zaposlenih. Pritom se ne odobri približno četvrtina zahtjeva škola jer se u postupku kontrole utvrdi da zaposlenici ne ostvaruju zatraženo pravo. Bez te kontrole, šteta bi po državni proračun iznosila više desetaka milijuna kuna, stoji u izvještaju o reviziji.

Kazne za ravnatelje

U izvješću iz listopada istaknuto je i da je protiv ravnatelja škola u kojima su utvrđene nepravilnosti tijekom inspekcijskoga nadzora pokrenut kazneni postupak. Tereti ih se zbog zloporabe položaja te je od dijela njih zatražen povrat nenamjenski utrošenih sredstava u državni proračun. Iz Ministarstva nismo uspjeli dobiti informaciju o kolikom broju kaznenih prijava je riječ.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 04:42