SAMOPOSLUGA VLADAJUĆIH

MOŽE LI OVAJ HNS-OVAC VODITI NARODNE NOVINE? 'Što se čudite? Meni je isto biti šef općine i velike državne firme'

Anđelko Topolovec (40) ne zadovoljava propisane uvjete, u sukobu je interesa, a upitno je i hoće li ga potvrditi DUUDI
 Arhiva CROPIX

ZAGREB - Dostavljao je noću kruh. Radio je kao trgovački putnik. Imao je trgovinu, pa restoran. Bio je na listi DC-a pa se prebacio u HNS. Vodio je općinu s pet zaposlenih, a sad želi preuzeti Narodne novine, dioničko društvo za izdavanje i tiskanje službenoga lista Republike Hrvatske.

- Ako dvanaest godina mogu voditi općinu Radoboj, zašto ne bih mogao voditi Narodne novine?! - odgovorio mi je HNS-ovac Anđelko Topolovec na pitanje smatra li se kompetentnim za preuzimanje funkcije predsjednika Uprave Narodnih novina, tvrtke s gotovo 500 zaposlenih i prihodima od 385 milijuna kuna.

Tog 40-godišnjeg HNS-ovca Vlada je prošli tjedan predložila za predsjednika Uprave Narodnih novina, iako, tvrdi se, ne zadovoljava propisane uvjete za tu dužnost.

Kazna od milijun kuna

No, stručnost je, čini se, opet zapala u drugi plan pred stranačkim interesom, a dodatni uteg na to imenovanje je i potencijalni sukob interesa.

Jer, sukladno zakonu, općinski načelnik ne može istodobno biti predsjednik uprave trgovačkog društva, a zakonom je propisano i da obveze traju dvanaest mjeseci od prestanka obnašanja dužnosti pa će Topolovec i kad podnese ostavku, biti u sukobu interesa. Za što je već i kažnjen u veljači ove godine.

- Platio sam osam tisuća kuna u četiri rate - odgovara.

Kazna za ovo imenovanje iznosila bi, pak, milijun kuna za društvo koje ga imenuje, dakle za Narodne novine.

- Baš me zanima kakva će biti odluka Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, jer postavlja se onda pitanje kako je Zvonimir Mršić mogao otiću u Podravku?! - komentirao je Topolovec i dodao:

- Mi u HNS-u smatramo da, ako sam kao načelnik općine imao poslovni odnos s tim poduzećem, bio bih u sukobu interesa, jer postoji mogućnost da ste si u tom poduzeću na taj način kupili mjesto, ali ovako nema sukoba interesa.

Vladinim hodnicima spekulira se i o tome da ni Državni ured za upravljanje državnom imovinom nije dao zeleno svjetlo za to imenovanje.

No, na službeni upit do zaključenja ovog broja nismo dobili odgovor, a ni predstojnik ureda Mladen Pejnović nije reagirao na naše telefonske pozive.

Kritike prethodnika

- Nema nikakve informacije o tome - odgovorio je Topolovec.

Vlada je, naime, na zatvorenom dijelu sjednice razriješila Petra Piskača, bivšeg čelnog čovjek Narodnih novina, te predložila Topolovca.

Piskač je ovih dana kritizirao Topolovca da nema potrebne uvjete.

- Piše se da je Piskač doktor ekonomije, a koliko mi je poznato, doktor je političkih znanosti pa ne vidim razloga zašto ne bih osobno kao inženjer prometa bio kompetentan za tu funkciju - rekao je Topolovec i nastavio:

- Zašto mi se ne bi dala prilika da se dokažem i pokažem, a to što sam načelnik općine već 12 godina, mislim da je isto kao voditi Narodne novine, jer je važno imati osjećaj za organizaciju, stvaranje tima ljudi. Uz dužno poštovanje gospodinu Piskaču, ni on nije sam vodio Narodne novine - izjavio je Topolovec kojeg sve te kritike, tvrdi, pogađaju.

Politički se aktivirao prije 12 godina, kad je na listi DC-a izabran za načelnika, ali dvije godine kasnije prešao je u HNS.

- Surađivali smo dosta s Čačićem koji me impresionirao, rješavao je projekete, bio je pragmatičan pa sam se učlanio u HNS - ustvrdio je Topolovec i nastavio:

Impresioniran Čačićem

- Žao mi je i danas jer je Čačić otišao, ali sam je izabrao svoj put. Stranka je to morala riješiti.

U Narodne novine došao je kao savjetnik Uprave 2012. godine.

Iz njegove imovinske kartice vidljivo je da je 2013. prenio upravljačka prava u tvrtki Zlatna škrinjica d.o.o., čiji je bio vlasnik, a ta je tvrtka držala restoran Kapelščak. Posljednje tri godine tvrtka posluje s gubicima, a 2013. godinu prijavila je gubitak od 170 tisuća kuna.

Prihodi su bili oko 900 kuna. U tvrtki je prijavljeno pet zaposlenih s prosječnom plaćom od tri tisuće kuna. Topolovec se do 2013. vodio kao direktor i jedini osnivač u tvrtki, a sad tvrtka glasi na Mariju Puh.

- Tvrtku sam prodao, ne znam čime se danas bavi - rekao je Topolovec, kojem je promaknulo u imovinskoj kartici prijaviti da je član još jedne tvrtke: Ab Pro Energetika d.o.o..

- To sam potpuno zaboravio prijaviti u imovinskoj kartici jer to društvo nikad nije zaživjelo ni počelo raditi, morati ću to riješiti, dobro da ste me podsjetili, potpuno sam to smetnuo s uma - izjavio je Topolovec koji je član društva od 2012., dakle nije to postao davno.

Budućnost Narodnih novina vidi, rekao je, u povratku glavnom, core biznisu.

Bila su teška vremena, tata je bio bez posla

Topolovec je rođen je 21. rujna 1973. u Krapini. Završio je Fakultet prometnih znanosti u Zagrebu te stekao višu stručnu spremu inženjera prometa.

- Fakultet sam prekinuo jer sam morao što prije početi raditi. Nije točno da nemam formalne uvjete jer u odluci Vlade stoji da je pet semestara fakulteta dovoljno. Kad sam upisao fakultet, bilo je nesretno doba, tata je ostao bez posla pa sam se morao zaposlit i - objasnio je.

Potvrdio nam je da je odradio godinu dana u tvrtki Krateks iz Krapine u kojoj je radio kao trgovački putnik, a onda se zaposlio u tvrtki Pekarne Cerovečki u Radoboju.

- Da, istina je da sam radio kao vozač kamiona koji je razvozio kruh, to sam radio noću i ne znam zašto bih se toga trebao sramiti. Vozio sam ga i dok sam radio kao načelnik, živio sam od svog rada i to je sad predmet ismijavanja?! Sa suprugom sam imao i trgovinu, gdje sam radio danju, željeli smo otplatiti obiteljsku kuću - rekao je. Smatra da mu treba dati priliku. Kad je preuzeo općinu Radoboj, izjavio je, u njoj su radile tajnica i grobar. Danas ima pet zaposlenih koji su realizirali projekte vrijedne 35 milijuna kuna. V. N.

Komentar Mladena Plešea: Za stranke u Hrvatskoj vlast je samoposluga

Da su izborni ciklusi od četiri godine, kada obično slijedi promjena vlasti, predugi za dio političkih stranaka, potvrđuje najnoviji skandal s imenovanjem šefa Narodnih novina. Premda je do parlamentarnih izbora ostalo manje od godinu i pol dana, HNS je, ne osvrćući se na javnost, na mjesto predsjednika Uprave Narodnih novina postavio Anđelka Topolovca, aktivista koji ne udovoljava zakonske uvjete. U sukobu je interesa i taj posao ne može obavljati dok ne istekne godina dana od odlaska s dužnosti načelnika općine Radoboja. Kada je pak prije desetak dana odgovarao na pitanja novinara, pokazalo se da čak nije svladao ni hrvatski književni jezik kojim bi se trebao služiti u komunikaciji s javnošću. No, Topolovac je lokalni šef HNS-a i htio je prebjeći u novu stranku Radomira Čačića, što je bilo sasvim dovoljno da se dokopa atraktivne funkcije.

Naravno, stranke su se i dosad, da bi uhljebile svoje članove, služile vlašću kao da je njihova samoposluga. No, s obzirom na demokratsko sazrijevanje društva, vjerovalo se da su ta vremena ipak ostala iza nas. Unatoč tome dio političkih elita i dalje ne poštuje demokratske standarde, a najgore je što se tako ponaša HNS koji, osim što potpuno nesrazmjerno participira u upravljanju državom, ni u jednoj anketi ne prelazi izborni prag. Stoga je sasvim izvjesno da će nakon sljedećih izbora, bez obzira na to tko pobijedio, ionako ostati bez vlasti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 02:02