NJEŽNI TUŽITELJ

Za pokajnika iz afere HAC samo uvjetna kazna zatvora

Tužiteljstvo je blagonaklono jer je Josip Sapunar razotkrio mrežu pranja novca
 Ranko Suvar / CROPIX;

Za Josipa Sapunara, bivšega člana HAC-ove Uprave zaduženog za financije, kojemu se u zasebnom slučaju sudi za sudjelovanje u aferi Fimi-Media i koji je još 2011. priznao djelo, zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo jučer je zatražilo izricanje uvjetne kazne od 11 mjeseci zatvora s petogodišnjim rokom kušnje.

Šefovi HAC-a

Sapunar je priznao krivnju da je od 2005. do 2009. zajedno s tadašnjim predsjednikom i članom Uprave HAC-a, Marijom Crnjakom i Juricom Prskalom, na nagovor Božidara Kalmete i Mladena Barišića, posredovao u HAC-u kako bi ta državna tvrtka marketinške polsove vrijedne ukupno 7,8 milijuna kuna davala agenciji Fimi-Media Nevenke Jurak, a iz koje je poslije novac uplaćivan u tzv. crni fond HDZ-a.

Opsežno priznanje

Budući da nije riječ o nagodbi, hoće li Sapunar na kraju dobiti uvjetnu kaznu ili ne, na kraju će odlučiti sud, a presuda bi trebala biti objavljena idućeg tjedna.

Kako je tužiteljstvo obrazložilo, uvjetna kazna za Sapunara je zatražena najviše zbog njegova vrlo opsežnog priznanja u kojemu je još prije tri godine detaljno opisao kako je prvi kontakt s Fimi-Medijom imao na traženje tada resornoga ministra Božidara Kalmete.

Kalmeta je, tvrdi, od njega zatražio da na razgovor primi Nevenku Jurak, a Sapunar je suradnju ugovorio, ali samo za 50 torti “Croatera”.

Međutim, krajem 2005. njega i člana Uprave Milivoja Mikulića Kalmeta je pozvao u restoran Baltazar, a tamo je bio i glavni rizničar HDZ-a Mladen Barišić koji je počeo vikati na Sapunara tražeći da se pojača suradnja s Fimi-Medijom. “HAC mora raditi s Fimi-Medijom, a morate nagovoriti i vaše podizvođače da rade s Fimi-Medijom te da daju donacije HDZ-u”, prepričao je Sapunar Barišićeve riječi.

Kalmetina uloga

To se odvijalo u prisutnosti Kalmete koji je sve nijemo promatrao. Nakon toga ribanja u Baltazaru, suradnja Fimi-Medije i HAC-a se intenzivirala, a opseg poslova na kraju je iznosio 7,8 milijuna kuna koji su se slili najvećim dijelom u HDZ.

Postupak u kojemu je Sapunar optužen jedan je od četiri postupka proizašla iz slučaja Fimi-Media.

I Livakovića je razotkrio Sapunar

Sapunar je također pokajnik u aferi Remorker, gdje se novac izvlačio preko marketinških tvrtki Igora Premilovca. Uskok sumnja da je Premilovac novac, osim za Nadana Vidoševića, prao i za vodstvo HAC-a, a časnik za vezu s Premilovcem bio je upravo Sapunar koji je priznao da je novac predavao drugima. Zato je Uskok lani osumnjičio i bivšega državnog tajnika Zdravka Livakovića te bivše direktore HAC-a i tvrtke Viadukt. ( M. D.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 08:37