SUSRET U BANSKIM DVORIMA

POSLODAVCI NA SASTANKU S PREMIJEROM Zar će Vlada financirati i izvanredni studij?

Premijera su iznenadile i jadikovke HUP-ovaca po pitanju razvoja obnovljivih izvora energije
 Dragan Matic / CROPIX

Dominantne teme jučerašnjeg susreta poslodavaca i premijera Zorana Milanovića bile su vezane uz visoko obrazovanje i energetiku.

HUP-ovce je najviše uzrujala informacija prema kojoj bi država bila spremna financirati školovanje izvanrednih studenata koji su do sada plaćali studij. HUP je prije imao ideju da u Strategiju o obrazovanju uđe i tema vauchera.

To znači da bi država studentima plaćala vaucher, a oni bi birali koji će fakultet upisati. Ako vaucher vrijedi, primjerice, 10.000 kuna, a student želi upisati privatni fakultet koji stoji 20.000 kuna, onda bi student s vaucherom došao na upis i nadoplatio ostatak.

No, ne samo da ta ideja nije prošla, već su sada ostali zatečeni i idejom da se financiraju i izvanredni studenti.

Tom je informacijom ostao zatečen i sam premijer Milanović te je obećeo poslodavcima da će se detaljno uputiti u tu problematiku. Iznenađenje za premijera bile su i jadikovke koje su mu iz HUP-a uputili kad je riječ o razvoju obnovljivih izvora energije.

U drugom planu priča o reformama

Teške teme, poput proračunskog manjka i reformi, jučer su se spominjale, ali više načelno. Ipak, HUP-ovci su upozorili Milanovića na sporu provedbu reformi. Lista njihovih želja kreće se u rasponu od potrebe promjene radnoga zakonodavstva, preko reforme javne uprave, do žalopojki na sporost pravosuđa. U Proceduri prekomjernog deficita vide priliku za ubrzanje provedbe reformi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 00:09