POREMEĆENE VRIJEDNOSTI

GDJE SE ISPLATI ZAPOSLITI? Nije važna diploma nego djelatnost i tvrtka za koju radiš

 Srđan Vrančić / CROPIX

U Hrvatskoj su bolje plaćeni nekvalificirani radnici u duhanskoj, farmaceutskoj ili financijskoj industriji nego zaposleni s fakultetskim diplomama u ugostiteljstvu i zaštitarstvu. Nije to naš jedini nonsens: bolje od učitelja, samostalnih arhitekata i veterinara ili, primjerice, diplomiranih inženjera građevinarstva u zgradarstvu, zarađuju i visokokvalificirani radnici u duhanskoj, farmaceutskoj i naftnoj industriji te računalnom programiranju, pokazujući da nije važna diploma nego djelatnost i tvrtka za koju radiš, piše Slobodna Dalmacija.

Najmršavije je kod zaštitara

Prosječna plaća svih zaposlenih s visokom stručnom spremom iznosi 8263 kuna, a najveću od 14.114 kuna visokoobrazovanim zaposlenicima isplaćuje duhanska industrija, pokazuje godišnje istraživanje koje je ovog tjedna objavio Državni zavod za statistiku u kojem je obradio podatke o prosječnim mjesečnim plaćama prema stupnju stručne spreme potrebne za rad na radnome mjestu u 2012. godini.

Prema tim podacima, najniže plaće od 5138 kuna među visokoobrazovanim kadrom u zemlji imaju zaposleni u zaštitarskoj djelatnosti, a rame uz rame su im kolege s fakultetskim diplomama u ugostiteljstvu s buštom od 5487 kuna.

Ako je suditi samo po plaći, oni se imaju razloga pitati zašto su grijali školske i fakultetske klupe ako svoje bušte usporede s onima NKV radnika u farmaceutskoj industriji od 5908 kuna ili NKV radnika u osiguranju i mirovinskim fondovima (ne obveznim) koji zarađuju 5584 kune. Nije loše biti bez kvalifikacija u duhanskoj industriji, njezin NKV kadar mjesečno zarađuje po 5360 kuna, više od visokoobrazovanih zaštitara.

Kad hrvatski učitelj, arhitekt ili veterinar koji imaju svoje urede ili ordinacije, te diplomirani inženjer građevine u zgradarstvu, usporede svoje s plaćama radnika duhanske ili farmaceutske industrije, rezultat im nikako ne ide u prilog. Primjerice, visokokvalificirani duhanac mjesečno prima 8380 kuna, a kvalificirani 7840 kuna, dok VKV farmaceut prima 8002 kuna. VKV radnik u proizvodnji naftnih proizvoda prima po 8229 kuna, a 8516 kuna u računalnom programiranju...

Plaće zaposlenih u hrvatskom obrazovanju za visoku stručnu spremu iznose 6472 kune, diplomirani inženjeri građevinarstva u zgradarstvu zarađuju 6764 kune plaće, u veterinarskim djelatnostima diploma donosi 6857 kuna plaće, a u arhitektonskoj 7527 kuna.

I dok je duhanska, kao i farmaceutska industrija, visokoprofitabilna djelatnost i u privatnom sektoru, pa je njihova stvar koliko plaćaju svoje radnike, neka ih plaćaju dobro ako im je poslovanje dobro, zanimljivo je da hrvatske nastavnike i učitelje čiji je poslodavac država, plaćama prestižu ne samo kolege po diplomi iz djelatnosti opskrbe električnom energijom nego i VKV radnici koji primaju 7022 kune plaće. Isto je i s vodoopskrbom: i iz te ih djelatnosti “šije” VKV kadar sa 6530 kuna plaće. Budući da se radi o branšama u kojima su najveći poslodavci u vlasništvu države, nastavnici imaju zašto biti nezadovoljni...

Pitali smo dr . Damira Novotnyja čini li se da su kriteriji “pošemereni”, na što nam je ovaj ekonomist ustvrdio da kod nas uopće ne djeluje tržište rada.

Politika umjesto tržišta

- Kod nas je mnogo toga nelogično jer kriterije ne određuje tržište rada nego država vodeći se politikom. Nema kod nas kriterija kojim će se vrednovati rad, a u EU-u se u posljednje vrijeme cijene zanimanja budućnosti, i to ne samo visokotehnološka, nego se cijeni svatko tko zna raditi i kreirati neke nove dodatne vrijednosti.

Primjerice, ako ste proizvođač sira s inovativnim pristupom, koji radi kvalitetan proizvod, za vas i te kako ima mjesta, jednako kao što u EU-u dobro zarađuju specijalisti svih vrsta, pa su traženi i programeri sa srednjom stručnom spremom jer ih nema dovoljno, tražene su medicinske sestre i frizerke koje u Njemačkoj mogu pet puta više zaraditi nego u Hrvatskoj. Tamo tržišni odnosi određuju kriterije, a ne politički, piše Slobodna Dalmacija.

Morat će se i kod nas kriteriji ispravljati, vidjet ćemo hoće li se to događati. Evo, možda će državni sektor morati podizati plaće ako želi zadržati medicinske sestre i liječnike – rekao nam je dr. Novotny.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 22:33