STROGE MJERE

PROMJENE U ZDRAVSTVU Pacijenti će dobiti kaznu ako ne dođu na dovoreni pregled

 Tom Dubravec / EPH

Izdvajanjem HZZO-a iz državne riznice naknade za bolovanja i rodilje više neće biti isplaćivane iz sredstava ove osiguravajuće kuće, već bi trebale postati trošak Ministarstva socijalne skrbi i Ministarstva rada, piše Glas Slavonije. Definiranje medicinskih usluga trebalo bi biti dodatno postroženo, kao i usmjeravanje u ustanove gdje su najkraće liste čekanja za određenu uslugu.

Novina bi bilo i novčano kažnjavanje korisnika koji nije došao na dogovoreni pregled, a da se prethodno nije “odjavio” i prestanak avansnog plaćanja bolnicama za medicinske usluge.

Pacijente i osiguranike sada najviše zanima kako će se ove najave konkretno odraziti pri njihovu odlasku liječniku.

Konkretno će to izgledati tako da će HZZO, koji će sada sam raspolagati svojim novcem, dodatno postrožiti postrošnju svake kune.

Tako će se, primjerice, postrožiti kriteriji za snimanje magnetskom rezonancijom problema vezanih uz kralježnicu.

S druge strane, u HZZO-u kažu kako će glavna novina biti smanjivanje i uređivanje lista čekanja. Plaćanje po izvršenoj usluzi motivirat će bolnice da urede vlastite liste čekanja, a HZZO će u svojim ugovorima sa zdravstvenim ustanovama implementirati i Pravilnik o listama čekanja kako bi se čekanja na postupke i preglede svela u medicinski opravdane okvire.

- Trenutno imamo situaciju da se na istim listama čekanja nalaze i teški bolesnici i oni pacijenti s manjim tegobama, što najviše pogađa one kojima je zdravstvena zaštita doista nužna u što kraćem roku - objašnjavaju u HZZO-u.

Zapravo jedna od osnovnih stvari koje će se promijeniti izlaskom HZZO-a iz Državne riznice je način plaćanja bolnicama, koje se više neće odvijati avansno, dakle plaćanjem limita unaprijed, nego tek nakon obavljene zdravstvene zaštite te ovisno o količini obavljene zdravstvene usluge i ispunjenih ugovornih obveza, piše Glas Slavonije.

Govoreći o problemu neodgovorna ponašanja pacijenata u kontekstu nepodizanja nalaza, nedolaska na dogovorene preglede i slično, ravnatelj HZZO-a poručio je kako je u Sloveniji postignut dogovor između Ministarstva zdravlja i medicinskih ustanova da se, primjerice, osiguranik koji ne dođe na pregled, a nije odjavio svoj dolazak, kazni s 200 kuna.

- Takve ćemo propise i mi uvesti jer takvi neodgovorni osiguranici unose nered u sustav i stvaraju dodatne, neopravdane i nepotrebne troškove - rekao je Varga.

- Jednako tako - dodao je Siniša Varga - ako se državne i lokalne medicinske ustanove budu neodgovorno ponašale i ako ugovorene zdravstvene usluge ne budu obavljale kvalitetno i pravovremeno, HZZO će te usluge pokušati dogovoriti s privatnim medicinskim ustanovama koje će ponuditi potrebnu kvalitetu i brzinu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 16:22