OTKRIVAMO Ovo je mjesto koje ima najmanji proračun u Hrvatskoj

Općina Zažablje godišnje zaradi manje od blagajnice u marketu

Iz vlastitih prihoda, prema izvješću iz 2013. godine, mjesto između Metkovića i Neuma uprihodilo je samo 34.885 kuna
Metkovic, 150214.Najsiromasnija opcina u Hrvatskoj Zazablje, nacelnik opcine je Ivica Obradovic. Foto: Tonci Plazibat / CROPIX
 Tonči Plazibat / CROPIX / CROPIX

Ma nema vam ovdje poduzeća ili privrede. Jedan kafić i dvije trgovine, i to su vam otprilike sva radna mjesta u našoj općini - kaže nam 23-godišnji Ivan Obradović.

Pardon, postoje još dva radna mjesta: ono načelnika Općine Zažablje i njegove tajnice.

Jedna od najmanjih administrativnih jedinica u Hrvatskoj smjestila se između Opuzena, Metkovića i Neuma, 25 kilometara od mora i tik uz rječicu Mislinu, na uglavnom brdskom i nešto močvarnog područja Dubrovačko-neretvanske županije.

Ako baš nije formalno najmanja, svakako je najsiromašnija u Hrvatskoj: njen je proračun 2013. godine iznosio skromnih 568 tisuća kuna, što po glavi stanovnika iznosi samo 750 kuna.

Naslijeđeni dugovi

- Istina, imamo najmanji proračun u zemlji, a opterećuju nas dugovi koje smo naslijedili iz prijašnjih godina - kaže Obradović koji je u svibnju prošle godine na lokalnim izborima prekinuo dugogodišnju HDZ-ovu vladavinu i kao nezavisni kandidat zasjeo na čelo prostorne jedinice koja se proteže na samo 60 kilometara četvornih. Obradović je time postao i najmlađi načelnik u zemlji.

Po struci je strojarski tehničar, trenutačno i student građevine te jedan od tek 757 stanovnika kraja čija Općina nema internetsku stranicu, javno objavljen budžet, proračunske korisnike, pa gotovo ni sredstva za život.

No, bilo kako bilo, Zažablje je i dalje samostalna općina, iako s poražavajućim rezultatima i dosta nejasnim planom ekonomskog oporavka.

Kako su stvoreni dugovi

Najviše su Općini kroz godine pali vlastiti prihodi. Sve skupa, Zažablje je iz vlastitih prihoda prema izvješću uspjelo uprihoditi skromnih 34.885 kuna, što znači da je Općina, u godinu dana, zaradila manje od godišnje bruto plaće blagajnice u supermarketu!

- Nažalost, naša Općina sve ove godine nije uspjela vratiti niti jednu ratu kredita. U trenutku kad sam preuzeo Zažablje ukupno opterećenje iznosilo je cijeli jedan proračun, dakle više od pola milijuna kuna, što je veliki iznos za tako malu administrativnu jedinicu - iskren je Obradović .

Na ruku mjestu nije išla ni činjenica da u Zažablju nema nikakvih radnih mjesta, osim dva-tri prodavača i dvojice konobara u lokalnoj birtiji.

Stanovništvo je zato oduvijek bilo vezano uz najbliži grad, Metković, u kojem je dobar dio njih radio u tvrtki Obšivač, registriranoj za radove u graditeljstvu i kamenolomu.

No, Obšivač je zbog lošeg poslovanja nedavno završio u predstečajnoj nagodbi teškoj 71,5 milijuna kuna, a dobar dio radnika iz Zažablja ostao je bez posla.

Općina je s tom tvrtkom imala i problema s naplatom.

Obšivač im je, kaže Obradović, trebao plaćati koncesiju i naknadu za iskopavanja na području općine, ali kako dugi niz godina to ipak nisu činili, sad su u predstečajnoj nagodbi naveli da Zažablju duguju oko 300 tisuća kuna.

- A to je novac koji bi nam jako dobro došao - kaže Obradović u telefonskom razgovoru iako je upitno što će Općina od svega toga uistinu uspjeti naplatiti.

U kraju lišenom privrede zato nikoga nije pretjerano začudilo kad je Fina prošle godine objavila podatke o bruto dobiti poduzetnika po gradovima i općinama u zemlji.

Na toj je rang-listi mala općina u blizini Dubrovnika dospjela na zadnje mjesto.

Njeni su poduzetnici u 2013. godini ostvarili ukupnu bruto dobit od samo 3854 kune.

Ilustracije radi, privrednici u Zagrebu zaradili su 9,5 milijardi, Splićani 1,9 milijardi, oni u Rovinju 943,4 milijuna, a Dubrovčani 269,9 milijuna kuna.

Doduše, Zažablje može biti ponosno jer njegovih par registriranih obrta nije imalo bruto gubitak, ali ipak je upitno kako će se Općina izvući iz financijskih dubioza.

Posebno zato što je Zažablje i kroz povijest uvijek slovilo kao izuzetno siromašan kraj koji i danas nazivaju “hrvatskim Nazaretom”.

To je zbog toga što najveći dio njegova stanovništva čine popovi i časne sestre, od kojih su mnogi bježali u vjeru jer je kraj bio iznimno siromašan.

Eventualne prihode u budućnosti Obradović vidi u poljoprivredi i turizmu.

Dobar dio Zažablja nalazi se na močvarnom području, a na obližnjem jezeru Kuti nekoliko privatnika organizira fotosafari za turiste.

Tri austrijske škole

Tijekom godine općinu, prema službenim podacima, posjeti 50 tisuća turista, no nitko u Zažablju ne noći jer u općini nema smještajnih kapaciteta, a nema ni turističke zajednice.

Mjesto nema riješenu ni kanalizaciju: proračun im je dovoljan samo za osnovne infrastrukturne radove, a u ovoj godini planiraju obnoviti tri bivše škole iz austrougarskog perioda i u njima organizirati sadržaje koji stanovnicima nedostaju.

Obradović se nada da će 2014. godinu Općina završiti sa 750 tisuća kuna prihoda.

Pa da barem mogu reći da su zaradili ministarsku limuzinu...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. rujan 2024 07:12