11 ZASTUPNIKA ZA BRUXELLES

Mimica bi ipak mogao voditi listu SDP-a za europske izbore

Croatia's Deputy Prime Minister for Foreign Affairs and European Integration Neven Mimica speaks on April 2, 2013 in Zagreb. The European Union named on April 25, 2013 Mimica new Commissioner as the country prepares to become the bloc's 28th member on July 1. Mimica was formally appointed Commissioner-designate for consumer protection, meaning he will have a seat at the top table of the EU's executive arm which oversees administration and implementation of policy. AFP PHOTO
 AFP / AFP ImageForum

Ostalo je još točno 100 dana do održavanja europskih izbora na kojima će oko 400 milijuna građana EU izabrati 751 zastupnika Europskog parlamenta (EP). Ta institucija želi da na ove izbore izađe što veći broj građana jer je odaziv na te izbore u konstantnom padu. Zato iz EP-a poručuju da su ovaj put izbori drugačiji jer imaju veći značaj. Misle prije svega na činjenicu da bi države članice EU trebale uzeti u obzir ishod tih izbora pri odluci o kandidatu za predsjednika Europske komisije, a svaka stranačka skupina u EP-u već je odlučila o svom kandidatu, dok će trenutno najveća stranka u Parlamentu, EPP (Europska pučka stranka), o tome odlučiti za par tjedana. Europski parlament poručuje građanima da svojim glasovima zapravo ovaj put odlučuju i o predsjedniku Europske komisije, a ne samo o zastupnicima Europskog parlamenta.

Oko 4 milijuna hrvatskih građana na ovim će izborima birati svojih 11 zastupnika, dakle jednog manje nego što Hrvatska trenutno ima jer se smanjuje ukupni broj zastupnika EP-a.

Zanimljivo je da će se, iako je to dosad nekoliko puta odbačeno kao mogućnost, povjerenik EU za zaštitu portošača Neven Mimica najvjerojatnije također kandidirati na ovim izborima. Iz krugova bliskih SDP-u i Mimici čuje se da će na stranačkom skupu SDP-a sljedeće srijede biti donesena konačna odluka o tome.

Prije se iz istih krugova čulo da Mimici ta ideja nije draga jer bi se mogla protumačiti kao obmanjivanje glasača s obzirom na to da bi Mimica trebao biti hrvatski kandidat za člana Europske komisije i u punom petogodišnjem mandatu tako da on ionako ne bi preuzeo mjesto zastupnika u Europskom parlamentu.

Mimica, ako bude kandidat na ovim izborima, kako su pisali i drugi mediji, neće biti jedini jer i mnogi drugi kolege među sadašnjim povjerenicima EU će se kandidirati.

Prema pravilima Europske komisije, oni se imaju pravo kandidirati i sudjelovati u kampanjama, ali prije toga od predsjednika Europske komisije Barrosa morajo dobiti dozvolu za neplaćeni godišnji odmor. Nakon završetka izbora trebali bi se odlučiti žele li nastaviti do kraja mandata (do studenoga ove godine) kao povjerenici ili žele preuzeti mjesto u Europskom parlamentu. SDP bi odluku o kandidiranju Mimice mogao opravdati i željom EP-a da u budućem sastavu Europske komisije bude što više povjerenika upravo iz redova europarlamentaraca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 10:55