HILFE FUR KINDER

(NE OBJAVLJIVATI!!!) JOZI PRIMORCU ODREĐEN ISTRAŽNI ZATVOR S računa Zaklade uzeo ukupno 14 milijuna kn

Sumnjiči ga se za krivotvorenje službene isprave, zloporabu ovlasti u gospodarskom poslovanju i zloporabu položaja i ovlasti
zagreb, 071201jozo primorac - zaklada primoracfoto: boris beribak-desk-
 Arhiva

Odvjetnik Mate Matić preksinoć je pokušao dogovoriti suradnju s uhićenim Jozom Primorcem, građevinskim poduzetnikom i humanitarcem, optuženim da je izvlačio novac iz Zaklade Primorac namijenjen ugroženoj djeci, ali u tome nisu uspjeli pa je slučaj preuzeo odvjetnik Tihomir Rubeša.

- Bio sam kod njega, ali se nismo dogovorili o modelu suradnje - rekao je Matić.

Žalba na pritvor

- Ne znam što se dogodilo s Matićem. Sreli smo se preksinoć, ali Primorac je rekao da želi da ga ja branim - izjavio je odvjetnik Rubeša.

Dodao je da je njegovu klijentu određen istražni pritvor, na što će se žaliti. Primorac je jučer cijeli dan bio na ispitivanju. Odvjetnik tvrdi da se njegov klijent branio, ali nije rekao kako.

Županijsko državno odvjetništvo objavilo je da je donijelo rješenje o provođenju istrage protiv Primorca, i to zbog sumnje da je počinio kazneno djelo zloporabe položaja i ovlasti, krivotvorenja službene isprave te zloporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju.

Odvjetništvo sumnjiči Primorca da je od 1. siječnja 2004. do 2008. u Zagrebu kao predsjednik Upravnog vijeća humanitarne Zaklade Hilfe für kinder, a na štetu Zaklade, s njezinih bankovnih računa podizao gotovinu,ukupno oko 14 milijuna kuna.

Isplatnice iz Sarajeva

Kako bi prikazao da je dio novca potrošio na rad Zaklade, u listopadu 2010. predao je Ministarstvu financija blagajničke isplatnice izdane u Sarajevu, iz kojih proizlazi da su od 2004. do 2008. obavljene isplate u humanitarne svrhe u iznosu od 517,7 tisuća kuna kuna.

Ministarstvu je Primorac dostavio i 215 računa na kojima je naznačeno da su ih izdale tri tvrtke iz BiH, u kojima je navedeno da su ta društva za tu zakladu obavljala različite radove i usluge te da ih je ta zaklada i platila, i to ukupno 6,1 milijun kuna, iako je znao da između Zaklade i tih društava nije bilo nikakvog poslovnog odnosa. Sumnjiče ga i da je od 2006. do 2007. kao upravitelj humanitarne Zaklade Primorac u Zagrebu, u nakani nepripadnog pribavljanja dobiti za tu zakladu, prikratio novčana sredstva koja pripadaju proračunu s osnove poreza na dobit i poreza na dodanu vrijednost.

Preko Zaklade je obavljao prodavao novosagrađene stanove fizičkim osobama. U 2006. i 2007. zaključio je 7 ugovora o kupoprodaji nekretnina kojima je Zaklada zaradila 1,2 milijuna kuna.

Bez računovodstva

Primorac od Porezne uprave nije zatražio da utvrdi da je Zaklada obveznik poreza na dobit za navedenu djelatnost, nije upisao Zakladu u registar poreznih obveznika poreza na dodanu vrijednost. Usto, nije imao računovodstvo na propisani način ni knjigovodstvo kao obveznik poreza na dobit te nije podnio prijavu poreza na dobit za 2006. i 2007. Primorac je na taj način državnom proračunu uskratio 294,4 tisuće kuna te s osnove poreza na dobit iznos od 248 tisuća kuna, čime je oštetio proračun, a navedenoj zakladi pribavio nepripadnu dobit od 542,4 tisuće kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 04:58