ŠOK ZA DRŽAVNI PRORAČUN

PREMIJER O TEKSTU U JUTARNJEM ‘Ako je istina da je Ostojić liječnicima dao 10% više plaće, to nije dobar potez’

Tek moramo vidjeti je li istina da su isplaćene veće plaće u zdravstvu. Ako jesu, to nije dobro. Onda pregovori nemaju smisla. Moramo utvrditi činjenice, poručio je premijer Zoran Milanović komentirajući jučer tekst objavljen u Jutarnjem listu da su u siječnju u zdravstvu isplaćene od 7 do 10 posto veće plaće za prosinac.

Pretpostavlja se da je masa za plaće u zdravstvu ponovno probijena zbog primjene prava iz novog kolektivnog ugovora koji je 1. prosinca stupio na snagu. Pokazalo se da bolnice različito tumače i obračunavaju prava iz istog kolektivnog ugovora, što stvara neplanirane troškove.

- Nismo ušli u pregovore da opustošimo liječnike i da im upropastimo život, nego da državni proračun smanji neke troškove. Ako je rezultat obrnut, onda je posao hipotetski. E taj podatak ćemo znati nešto prije nego u vezi sa slučajem sisačko-moslavačke županice - rekao je premijer Milanović.

U Ministarstvu financija zbog svega su poslali svoju internu kontrolu u županijske bolnice koja bi trebala provjeriti isplatu plaća. Iako je u siječnju pet kliničkih bolničkih centara već trebalo isplatiti plaće kroz sustav Centralnog obračuna plaća, to je na kraju učinio jedino KBC Split. Odgovornost za to između sebe prebacuju Fina i Ministarstvo zdravlja.

- Zdravstvo je jedan od segmenata koji nije ušao u Centralni obračun plaća. Velik, ogroman dio administracije je u COP-u, i tu je Fina napravila značajan dio posla. Buduću da se s tim čekalo zadnjih deset godina i da zadnje dvije godine ljudima puca koža da to naprave, nemam što reći. Ljudi se trude. Ne da im ne mogu ništa zamjerit, nego im mogu samo dati podršku da to završe - poručio je Milanović.

Zbog probijanja proračuna u zdravstvu ljute se u svim ministarstvima koja moraju sve svoje troškove držati pod kontrolom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 11:48