AFERA HAMAG

GLOBUS OTKRIVA Maras dodijelio 997 tisuća kuna bespovratnih poticaja za Vidoševićeve ortake

Ministar je putem HAMAG investa dodijelio 997 tisuća kuna bespovratne potpore tvrtki Piramida kojoj su na čelu trojica osumnjičenika iz afere Remorker
Zagreb, 130913.SDP, Praska ulica 2.Gordan Maras objavio je danas na konferenciji za medije kandidaturu za predsjednika zagrebacke Gradske organizacije SDP-a.Na fotografiji: Gordan Maras.Foto: Damir Krajac / CROPIX
 Damir Krajač / CROPIX

Ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras, ekskluzivno otkriva Globus, dodijelio je putem HAMAG investa 997 tisuća kuna bespovratne potpore tvrtki Piramida d.o.o. za proizvodnju farmaceutske ambalaže kojoj su sadašnji i bivši čelni ljudi osumnjičeni u velikoj aferi Remorker da su iz poduzeća izvukli pet milijuna kuna, piše Globus.

Radi se o kompaniji iz Sesveta koja se bavi proizvodnjom staklene farmaceutske amba­laže i čiji je direktor i član Uprave Krešimir Hlede, jedan od trojice osumnjičenika za koje se tvrdi da su iz sesvetske kompanije novac izvlačili između 2005. i 2012. godine.

U Nadzornom odboru te tvrtke sve do 2012. godine, i to kao predsjednik, sjedio je splitski poduzetnik Zvonimir Radić, bliski prijatelj uhićenog Nadana Vidoševića i njegov mentor, čovjek koji ga je učio poslu.

Prema dosadašnjim saznanjima o aferi Remorker, trojica djelatnika i bivših djelatnika Piramide pod sumnjom su da su iz nje izvlačili novac.

To je bivši predsjednik Nadzornog odbora ove tvrtke i Vidoševićev prijatelj Zvonimir Radić, zatim član Uprave i trenutačni direktor kompanije Krešimir Hlede te bivši član Uprave Piramide Vedran Vilović.

Njih trojica, prema optužbama zagrebačkog Županijskog državnog odvjetništva, novac iz Piramide izvlačili su preko tvrtke Remorker International koja je u vlasništvu Igora Premi­lovca.

Županijsko državno odvjetništvo smatra sljedeće: da su se između Premilovca i tvrtke Piramida sklapali ugovori o fiktivnim uslugama na temelju kojih bi Premilovac dobivao novac iz Piramide.

No on bi ga potom, nakon što bi zadržao proviziju od desetak posto, vraćao čelnicima tvrtke, Radiću, Hledi i Viloviću.

I Vilović i Radić u to su doba – a riječ je o periodu između 2005. i 2012. godine – obnašali funkcije u HGK gdje je Vedran Vilović bio direktor Sektora za graditeljstvo, a Radić član Nadzornog odbora Komore.

Osim što je novac izvlačio iz Piramide, vlasnik Remorkera Igor Premilovac kroz svoju je tvrtku novac izvlačio i iz HGK.

Uhićenja. Njegovo priznanje o počinjenim financijskim malverzacijama rezultiralo je u studenom prošle godine uhićenjem bivšeg šefa Komore Nadana Vidoševića, o kojemu ministar poduzetništva Gordan Maras nikad nije imao previše riječi hvale.

“To je prestrašno. Ukradeni su novci poduzetnika u vrijeme krize, i to je sramota za HGK”, govorio je ministar Maras nakon Vidoševićeva uhićenja , piše Globus.

...

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU GLOBUSA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 14:20