NEVIĐENI SKANDAL

DRŽAVA ZABORAVILA DAN VLASTITA PRIZNANJA Ni Vlada, ni Sabor ničim nisu obilježili međunarodno priznanje

Za razliku od državnog vrha, 22. godine međunarodnog priznanja sjetili su se u HDZ-u

Ni hrvatska Vlada, ni Sabor, ni Ured predsjednika nisu jučer, 15. siječnja, ničim posebno obilježili 22. godišnjicu međunarodnog priznanja Republike Hrvatske. O obljetnici je veće priopćenje objavilo jedino Ministarstvo vanjskih i europskih poslova u kojem, među ostalim, stoji da je 15. siječnja 1992. svih 12 država članica tadašnje Europske zajednice priznalo suverenitet i neovisnost Hrvatske.

“Obilježavamo i šesnaestu obljetnicu mirne reintegracije Istočne Slavonije, Baranje i zapadnog Srijema u ustavno-pravni poredak Republike Hrvatske. Na današnji dan 1998. godine završena je jedna od najuspješnijih mirovnih operacija u povijesti UN-a, odnosno završen je dvogodišnji mandat Prijelazne uprave Ujedinjenih naroda za Istočnu Slavoniju, Baranju i zapadni Srijem (UNTAES).

Tko je slavio?

Današnji dan prvi put obilježavamo kao punopravna članica Europske unije, kao država koja je u dvadeset i dvije godine ostvarila svoje ključne strateške ciljeve - od međunarodnog priznanja i obrane do ulaska u NATO i Europsku uniju”, piše na stranicama MVEP-a.

No, za razliku od vladajućih, u HDZ-u su odlučili biti iznimno aktivni. Naime, HDZ-ovci su iskoristili neobičnu pasivnost vlasti te su se posebno angažirali oko obilježavanja tog datuma. Tako je, primjerice, Zlatko Ževrnja, HDZ-ovac i splitsko-dalmatinski župan, organizirao prijem za konzule akreditirane u Splitu i predstavnike manjinskih zajednica, a predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko u Zagrebu je organizirao okrugli stol na kojem se razgovaralo o međunarodnom priznanju Hrvatske. Na tribini su sudjelovali nekadašnji članovi Vlade, a među govornicima su bili Andrija Hebrang, Zdravko Tomac, Zvonimir Šeparović, te Ivan Vekić i Mate Granić.

Osim toga, u Vukovaru je HDZ-ov župan Božo Galić predvodio obilježavanje priznanja kao i 16. obljetnicu dovršetka procesa mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja. A zašto su u Vladi zanemarili taj važan datum?

Od slavlja do slavlja

- Običaj je da obilježavamo okrugle obljetnice, pa smo tako 2012. imali proslavu na Cvjetnom trgu u Zagrebu. Danas je u Vukovaru obilježena 16. obljetnica mirne reintegracija - rekla nam je jučer glasnogovornica Vlade Ivana Grljak. I dok u oporbenim redovima smatraju sramotnim način na koji se Vlada ponijela prema obilježavanju međunarodnog priznanja Hrvatske, i vladajući imaju svoj odgovor.

- Osim toga, HDZ ionako živi od obljetnice do obljetnice - poručio je izvor iz Vlade.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 11:56