SLUČAJ JOSIPA PERKOVIĆA

PRIJE DVA MJESECA ŽALILI SMO SE PROTIV IZRUČENJA Perković nije prvi slučaj

Slučaj Josipa Perkovića, u kojemu je Državno odvjetništvo podnijelo žalbu na odluku o izručenju premda im odluka ide u korist, nije prvi slučaj da se DORH žalio na odluku suda da nekoga izruči otkad je Europski uhidbeni nalog stupio na snagu u srpnju 2013.

Prvi takav slučaj dogodio se u Vukovaru još u listopadu prošle godine, no nitko o njemu nije izvijestio.

Ponovljeni postupak

Razlog žalbe državnog odvjetnika bilo je upravo različito razumijevanje stavka 10. Zakona o međunarodnoj suradnji sa zemljama EU, odnosno pitanje treba li zastara prema hrvatskom zakonu spriječiti izručenje stranoj zemlji. Krešimira Čorka iz Vukovara Slovenija je tražila zbog prevare, no sud u Vukovaru odlučio je da ga ne izruči jer je nastupila zastara po hrvatskom zakonu. Vukovarsko tužiteljstvo lani se u rujnu žalilo tvrdeći da za prevaru ne treba provjeravati zastaru.

Vrhovni sud žalbu je prihvatio zaključivši da se za 32 djela među kojima je i prevara ne treba provjeravati zastara te je predmet vratio na ponovno odlučivanje.

U ponovljenom postupku vukovarski sud postupa po uputama Vrhovnog suda te odlučuje da Čorka ipak treba izručiti. No onda se tužiteljstvo žali na tu odluku zauzimajući suprotan stav od onog u ranijoj žalbi.

Procesna povreda

I ovaj put Vrhovni sud ukida odluku suda, ali zbog procesnih povreda - nemogućnosti okrivljenog da prisustvuje sjednici. Čorak je u međuvremenu pred slovenskim uhidbenim nalogom pobjegao - u Njemačku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 04:07