NOVI PODACI

TAJNA BILJEŽNICA O ISPLATAMA OTKRIVA Preko Premilovca novac prao i sin Luke Bebića?

Zapisi u bilježnici Igora Premilovca otkrivaju datume i iznose uplata i isplata preko računa tvrtki osnovanih za pranje novca iz HGK. Tako je nekoliko puta naveo B1 plakate. Uz datum 30. 5. 2008. stoji: B1 plakati, 112.725 / 103.707, i kvačica. Drugom je prilikom, 7. 7. 2009., vezano za istu tvrtku, podigao oko 200 tisuća kuna, a zatim naveo da se od tih 200 tisuća izdvaja 184.378 kuna. Nakon izračuna toga posljednjega iznosa u eurima, naveo je 27.290 eura ‘za van’. Po potpuno istome obrascu, iz HGK od uplaćenih 700.000 kuna izvlači 630.000, a ostatak Premilovac zadržava kao proviziju

Vlasnik tvrtke Remorker International u Pragu, Igor Premilovac, sada osumnjičen da je preko svojih tvrtki omogućio izvlačenje novca u aferama HGK i HAC, velik dio svoga poslovanja ostvario je s nizom marketinških i PR agencija u Hrvatskoj. Jedna od tih agencija je tvrtka B1 plakati u suvlasništvu Ante Bebića, sina bivšega predsjednika Sabora Luke Bebića.

Prema podacima kojima raspolažu istražitelji, B1 plakati platili su tvrtkama u Zagrebu koje je pod kontrolom držao Igor Premilovac više od 1,5 milijuna kuna u samo dvije godine, 2007. i 2008. Radi se o suradnji s tvrtkama Pean Komunikacije i Novi dan.

Da su te informacije točne, potvrđuju i izvješća o nadzorima Premilovčevih tvrtki koje su prije dvije godine proveli Porezna uprava i Financijski inspektorat.

Neravnomjerni poslovi

Zanimljivo je da je B1 samo s tvrtkom Pean Komunikacija od 2005. do 2009. ostvario suradnju od 1,14 milijuna kuna, a način ostvarivanja poslovne suradnje nije bio ravnomjeran. Godine 2005. B1 je Peanu uplatio 127.000 kuna. Slijedeće 2006. suradnje uopće nije bilo, a u izbornoj 2007. suradnja je iznosila ukupno 881.000 kuna. Godine 2008. taj se iznos smanjuje na 137.000 kuna, a 2009. suradnje opet nema.

Daljnji tok novca

Daljnji tok novca budi sumnju istražitelja da se iza tih plaćanja po fakturama spomenutih tvrtki ne krije stvarno poslovanje. Naime, upravo kao u slučajevima HGK i HAC-ovih izvođača radova, plaćena sredstva i u ovom su slučaju odmah transferirana na račune tvrtke Remorker International, otvorene u bankama u Austriji. Zanimljivo je da su pojedine odgovorne osobe iz spomenutih Premilovčevih tvrtki u Zagrebu, primjerice iz tvrtke Pean Komunikacije, u svojim iskazima govorile o potpunoj fiktivi, dakle da nisu odradili ni jedan stvarni posao. No, istražiteljima su još značajnije bilješke samog Igora Premilovca, odnosno njegovi rokovnici u kojima je detaljno bilježio “izlaz” novca.

Premilovac je, kako je Jutarnji list već izvijestio, u dva rokovnika koja je predao istražiteljima bilježio datum i mjesto (banku) isplate, pa čak i tečaj eura na taj dan. Uz imena pojedinih tvrtki s kojima je surađivao, upisivao je i podignute iznose, ali i iznose, umanjene za proviziju koju je uzimao, koji su se po svemu sudeći vraćali “naručiteljima”.

Kako neslužbeno doznajemo, Premilovac je u tom kontekstu u svojim bilješkama nekoliko puta naveo B1 plakate. Uz datum 30. 5. 2008. tako stoji: B1 plakati, 112.725 / 103.707, i kvačica. Drugom je prilikom, 7. 7. 2009., vezano za istu tvrtku, podigao oko 200 tisuća kuna, a zatim naveo da se od tih 200 tisuća izdvaja 184.378 kuna. Nakon izračuna toga posljednjega iznosa u eurima, naveo je 27.290 eura “za van”. Po potpuno istome obrascu, navedeno je kako se iz HGK od uplaćenih 700.000 kuna izvlači 630.000, a ostatak Premilovac zadržava kao proviziju.

Obrasci iz bilješki

Dakle, uspoređuju li se obrasci iz Premilovčevih bilješki, ispada da je na potpuno isti način kao i za HGK bilježio i poslovanje s B1 plakatima. Tvrtka B1 često je u medijima bila optuživana zbog navodnoga političkog patronata HDZ-a, pogotovo kada je izbila afera Fimi-Media. No, za razliku od Fimi-Medije, u slučaju B1 nije bila pokrenuta nikakva istraga. Ipak, evidentno je da je tvrtka od dolaska HDZ-a na vlast 2003. imala pravi poslovni boom, a riječ je navodno o porastu dobiti od 598 posto.

Valja očekivati da će Igor Premilovac istražiteljima precizno objasniti sve okolnosti suradnje s tvrtkom B1 plakati jer je u obje do sada otvorene istrage dao vrlo detaljna priznanja.

Ante Bebić: Radili smo s Premilovcem, ali samo legalno

Ante Bebić, sin bivšeg HDZ-ova šefa Sabora te bliskog prijatelja Ive Sanadera, suvlasnik je tvrtke B1 plakati.

Potvrdio nam je danas da je tvrtka svojedobno surađivala s Igorom Premilovcem, osumnjičenim u aferi Remorker, ali je rekao da se ne sjeća konkretnih poslova, budući da smo ga dobili na neradni dan i sva dokumentacija je u tvrtki.

- Znam da smo radili s njim. Radio je za nas kao marketinški savjetnik, kao veza s nekim tvrtkama, sad se ne sjećam s kojim, ali s vremenom smo izgradili vlastite kontakte pa ga više nismo trebali - kaže Bebić junior.

Dodaje da su surađivali s mnogo marketinških agencija u Hrvatskoj, pa i s onima znatno uglednijima od Premilovčeve.

- Premilovac je bio direktor u agenciji Unex, a aktivan je bio i u Hrvatskom udruženju agencija za tržišno komuniciranje. Dakle, nije bio nepoznat lik u marketinškim krugovima - kaže Bebić te dodaje:

- Mi smo s njim radili legalan posao, a što je on radio s Nadanom Vidoševićem, ne znam niti sam znao. ( V. Nezirović)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 04:27