PRIJEDLOG KOJI NE MOŽE ČEKATI

HNS: Treba nam MMF, a ne brza monetizacija

Skupe kredite HAC-a zamijenili bi onima s manjom kamatom te vraćali dugove za ceste
 Dragan Matic / CROPIX;

HNS će pričekati da ministar financija Slavko Linić predstavi svoj prijedlog državnog proračuna za 2014. godinu, što će biti za tjedan ili najkasnije dva. Ako ne budu zadovoljni, HNS-ovci će koalicijskim partnerima iznijeti svoje prijedloge, a jedan od njih mogao bi biti i prijedlog da Hrvatska zatraži pomoć Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Izvor blizak vrhu HNS-a potvrdio nam je da se u toj stranci razmišlja i o takvoj opciji jer smatraju da bi “MMF u ovoj situaciji bio dobro rješenje za Hrvatsku”, kako je to rekao jedan HNS-ov dužnosnik.

Narodnjaci svoj prijedlog još nisu uputili partnerima iz SDP-a, dakle o tome se još ne razgovara na razini Vlade. Potvrdio nam je to i visoki SDP-ov dužnosnik u Vladi.

Sudeći prema njegovoj reakciji, čini se da MMF više nije bauk ni nekim SDP-ovim ministrima.

- Pitanje je samo bi li dinamika provođenja reformi i ušteda bila stroža kod MMF-a ili kod Europske komisije - rekao je naš sugovornik iz SDP-a.

Prema razmišljanjima iz HNS-a, prvi i najvažniji razlog koji ide u prilog MMF-a jest - jeftinije zaduživanje..

Aranžman s MMF-om otvorio bi Hrvatskoj put do jeftinijeg kapitala, procjene su da bi se u tom slučaju mogla zadužiti uz kamate manje dva postotna poena. Od 2011. do sada godišnji trošak za kamate povećan je sa sedam na 14 milijardi kuna, što dovoljno govori koliko je važno smanjiti cijenu zaduživanja.

- Mi ćemo deficit pokušati riješiti monetizacijom autocesta, a monetizacija je zapravo skupo izdavanje obveznica jer će prinos koncesionaru biti između 10 i 12 posto. Kada bismo dogovorili aranžman s MMF-om, mogli bismo dobiti povoljne kredite kojima bismo zamijenili skupe HAC-ove kredite i vratili dospjele dugove. Umjesto koncesionara čiji nam novac u tom slučaju ne bi trebao, mogli bismo sami početi efikasno upravljati autocestama i zarađivati od njih. Ako se to isplati koncesionaru, može i nama - rekao je naš sugovornik iz HNS-a.

Brže bismo uspjeli izaći iz mjera EU

Drugi benefit dolaska MMF-a, kažu u HNS-u, bilo bi restrukturiranje javnog duga: skupi krediti zamijenili bi se povoljnijima. To bi dugoročno stabiliziralo državne financije, ne bi se dogodilo da u dvije godine trošak kamata poraste dvostruko.

Hrvatska ne može izbjeći “škare” Europske komisije, jedino je pitanje hoće li obveze morati ispuniti i deficit smanjiti na tri posto u roku dvije ili tri godine. HNS-ovci smatraju da bi uz povoljne kreditne linije koje donosi MMF Hrvatska mogla bezbolnije smanjiti deficit.- Zahtjeva MMF-a ne treba se plašiti jer bi on tražio sve ono što Hrvatska ionako sada treba i mora napraviti - zaključio je naš sugovornik iz HNS-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 10:26