SMJENE U ZAGREBAČKOM HOLDINGU

Bandić odbacuje Marušku Vizek i Hrvoja Šimovića

Dvoje članova Nadzornog odbora nije podržalo izdvajanje tvrtki iz Holdinga

Nadzorni odbor Zagrebačkog holdinga uskoro će biti manji za još dva člana, potvrdilo nam je nekoliko izvora iz kruga gradonačelnika Milana Bandića .

Samo dva dana nakon što je na vlastiti zahtjev ostavku podnio predsjednik Vlado Leko, Jutarnjem je potvrđeno da će uskoro Skupština društva ( Bandić, Sandra Švaljek i Slavko Kojić) dužnosti razriješiti Marušku Vizek i Hrvoja Šimovića.

Sukob koncepcija

To znači da će Nadzorni odbor Holdinga uskoro imati pet članova, a do imenovanja novog predsjednika NO-a tu dužnost će obavljati dosadašnja zamjenica Mirna Šitum. Još nije odlučeno hoće li Nadzorni odbor biti proširen za nove članove ili će ostati na njih ukupno četiri uz predsjednicu Šitum ( Vida Demarin, Davor Štern, Ivan Šikić, Gojko Bežovan). Razlog za smjenu dva člana NO-a, jedinih koje je Bandić zadržao iz razdoblja kada je tvrtkom upravljao SDP, njihovo je neslaganja s načinom i koncepcijom restrukturiranja Zagrebačkog holdinga.

- Oko koncepcija i načina poslovanja Holdinga očekuje se jedinstvo. Gradonačelnik je to poručio na nedavnom sastanku s Upravom Holdinga. Teško je trpjeti tu nejednoglasnost dok se svim naporima pokušava spasiti tvrtku - kaže izvor iz gradske uprave.

Vizek i Šimović, naime, na jednoj od zadnjih sjednica oštro su se usprotivili izdvajanju podružnica Čistoća, AGM, GSKG, Tržnice, Stanogradnja i Robni terminali. Više je razloga za to, a podudarni su sa stavovima koje su, barem donedavno, zastupala i dva člana Uprave - Ante Samodol i Zdenko Milas.

Odluka prije revizije

Ovaj dvojac, prema onome što su poručili članovima NO-a, tvrdi: ne postoji studija ili elaborat stručnjaka koji predlažu izdvajanje tvrtki, nisu poznati financijski pokazatelji o tome koliko će izdvojene tvrtke matici Holdingu plaćati za najam opreme i imovine, nije poznato koji je interes Holdinga u postupku privatizacije te da se odluka o izdvajanju tvrtki donosila prije mišljenja revizorske kuće KPMG.

Leko nije ispunio želju gradonačelnika

Predsjednik Nadzornog odbora Vlado Leko Jutarnjem je prekjučer potvrdio da je dao ostavku i da je o svojim razlozima obavijestio Milana Bandića.

Kako doznajemo, gradonačelnik je od Leke zatražio da uvede red u Nadzorni odbor, odnosno da osigura podršku svih članova.

- Leko je sa svakim članom pojedinačno razgovarao i shvatio da od Vizek i Šimovića ne može dobiti naklonost, pa je podnio ostavku jer nije ispunio Bandićevu želju i ujedinio Nadzorni odbor - kažu naši izvori.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 12:31