PROMJENE I UŠTEDE U ZDRAVSTVU

Francuski eksperti pri kraju studije o ukidanju bolnica

 CROPIX

Ministarstvu zdravlja počela su pristizati izvješća o stanju hrvatskih bolnica koja su izradili francuski stručnjaci. Riječ je o stotinama napisanih stranica koja su izrađena uz pomoć dokumentacije prikupljene u bolnicama, ali i zaključaka koja su Francuzi donijeli tijekom obilazaka ustanova.

Uslugu je Ministarstvo platilo 200 isuća eura, a konačne odluke o ukidanjima odjela, eventualnim ukidanjima bolnica te prenamijene u specijalne bolnice trebale bi se znati krajem mjeseca.

- Analize se polako dostavljaju. Riječ je o stotinama stranica materijala i već na prvi pogled jasno je da je riječ o kvalitetno odrađenom poslu - objašnjavaju u Ministarstvu.

No, ono što je izgledno, doznajemo, jest da će bolnice uskoro doživjeti velike promjene, i to prema smjernicama Francuza. Bolnice će zasigurno sve više postajati dnevnog tipa. Osim toga, neke bolnice koje su prezagušene trebat će se rasteretiti. Primjerice, ako imamo regionalnu bolnicu poput KBC-a, kojoj gravitira velik broj pacijenata, a usto je i dio sveučilišta, morat će je se rasteretiti uz pomoć regionalne mreže. Dio bolnica zbog toga će se specijalizirati. Plan je i dio bolnica pretvoriti u one koje će biti na raspolaganju umirućim bolesnicima. ( I. K.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 19:48