HOTEL S ENERGETSKIM CERTIFIKATOM A

Ekološki osviješteni biznismeni pune nas čitave godine

Imamo bazen za skupljanje kišnice, sami proizvodimo struju i sve recikliramo
 Biljana Gaurina/CROPIX

Jedini hrvatski hotel s energetskim certifikatom A razreda, hotel Split, nalazi se u Podstrani. Od centra grada pod Marjanom udaljen je samo devet kilometara, a ono što ga čini posebnim jest činjenica da je riječ o zelenom hotelu. Drugim riječima, osoblje hotela brine se o okolišu: na hodnicima su kante za recikliranje, sredstva za čišćenje su biorazgradiva, gosti mogu birati žele li ponovno koristiti ručnike i posteljinu kako bi smanjili potrošnju vode, savjetuju im korištenje stubišta kako bi se smanjila potrošnja struje za dizala, uglavnom koriste povratnu ambalažu... Pazi se i na sitnice: ponovno se koriste poleđine korištenog uredskog papira te omotnice za internu korespondenciju. Osim toga, hotel ima spremište za skupljanje kišnice, a toplu vodu osiguravaju korištenjem solarnih ćelija.

Educirano osoblje

Htjeli smo drukčiji hotel, a budući da smo građevinsku dozvolu čekali deset godina, imali smo vremena dobro promisliti o svim detaljima. Radimo tijekom cijele godine, a kod nas često odsjedaju zaposlenici raznih tvrtki koje se identificiraju s našim zelenim aspektom. Naše je osoblje educirano i razumiju zašto se radi na ovaj način. To nam je važno jer nismo željeli da netko misli da je riječ o škrtosti, a mi zapravo pazimo na okoliš - kažu vlasnici, bračni par Mladen i Elisabeth Tomić.

Objašnjavaju da su hoteli poput njihova uobičajeni u zapadnoj Europi. To dobro znaju jer je Elisabeth odrasla u Švicarskoj, a Mladen u Njemačkoj. Taj zapadni pristup željeli su prenijeti u Dalmaciju i zato su pazili na svaki detalj: hotel je sagrađen od materijala za koje imaju certifikate da nisu korištena otrovna ljepila pri njihovu spajanju, većina materijala kupljena je u Hrvatskoj, hrana koja se poslužuje u restoranu je svježa i nabavlja se isključivo iz domaćeg uzgoja. Pazili su da šamponi i sapuni imaju ekološke certifikate.

Podrumi i Peristil

O promišljenosti detalja govori i činjenica da se svaki kat u hotelu zove po nekom dijelu Splita: podzemna etaža su Podrumi i obogaćena je slikama Dioklecijanovih podruma, prizemlje se zove Peristil i tamo zidove krase slike s tom tematikom... Osim toga, u hotelu se uvijek nalaze prodajne izložbe lokalnih umjetnika: trenutačno gosti mogu vidjeti i kupiti slike Josipa Botterija Dinija, Ivana Listeša, Ane Marije Botteri Peruzović, Hrvoja Marka Peruzovića, Karin Grenc, Vedrana Karadže, Frane Šituma i Tee Modrić Šitum.

- Svaki kat hotela ima neku zanimljivost i priču. U oknu lifta nacrtani su more i ribe, a na recepciji su dva reprinta apstraktnih crteža našeg sina. Gosti prepoznaju trud koji ulažemo i vraćaju se u hotel, što nam govori da dobro radimo - kažu Mladen i Elisabeth.

Dugo čekali dozvole

Hotel ima 40 soba i tri apartmana, a uz iznimku dviju soba, sve imaju pogled na more i jednako su uređene. Osim toga, tu je i kongresna dvorana za 50 osoba. Svi balkoni i terase imaju staklene ograde, što omogućuje nesmetan pogled na more, udaljeno samo nekoliko metara od hotela. Vlasnici kažu da neprestano rade na poboljšanjima, a jedna od stvari na kojoj rade je puštanje u rad solarne elektrane. Kažu da su na dozvole za njenu gradnju također dugo čekali, no sada ih muči samo činjenica da im HEP u ugovoru koji su potpisali ne jamči plaćanje struje koja se u elektrani proizvede.

- Zbog te upitne naplate banka nam ne želi odobriti kredit, što nam je posve jasno. Ipak, vjerujemo da će se to uskoro riješiti, posebno zato što su sada na tržište ušli i drugi operateri, pa HEP više nije jedini na tržištu. Puštanjem u rad te elektrane dobili bismo certifikat A+, najviši energetski razred, što znači da ćemo biti samoodrživi objekt - objašnjavaju vlasnici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 11:36