GLAVNI TAJNIK NATO-A ZA JUTARNJI

Anders Fogh Rasmussen: Uspjesi Hrvatske daju nadu drugima u regiji da će i oni ući u NATO i EU

Hrvatska već igra ključnu ulogu u NATO-u na ovom području, na sebe je preuzela neke važne inicijative, ali i aktivnosti uvježbavanja u Afganistanu

Sjevernoatlantski savez, NATO , čiji je Hrvatska član četiri godine, pozdravio je ulazak naše zemlje u EU. NATO vjeruje da će Hrvatska, koja je članstvom u EU zaokružila proces euroatlantskih integracija, biti u situaciji još više pridonijeti naporima NATO-a i Europske unije u svom okruženju na zapadnom Balkanu. Takav stav ima i glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen koji smatra da hrvatski uspjeh daje nadu drugima u regiji da će uspjeti postići svoje ciljeve ako budu ispunili uvjete.

Ključna uloga

Kako vidite članstvo Hrvatske u EU s obzirom na vaše prijašnje izjave da su euroatlantske integracije država regije najveće jamstvo trajnog mira i stablinosti?

- To je izuzetno pozitivan događaj. Kada gledamo područje bivše Jugoslavije, vidjeli smo Sloveniju kako se priključila Europskoj uniji i sada je to uspjelo i Hrvatskoj. To daje vrlo dobar primjer državama regije i u tom smislu može pomoći u poticanju neophodnih reformi u svim drugim državama regije. Nadam se da ćemo vidjeti kako se cijela regija kreće prema euroatlantskim integracijama, što znači prema članstvu u NATO-u i Europskoj uniji kada se ispune svi uvjeti za to, kao što ih je ispunila Hrvatska.

Kako može Hrvatska, sada kao članica i NATO-a i EU, još više pomoći u naporima za dalju stabilizaciju regije?

- Prije svega mogu govoriti o NATO-u. Hrvatska već igra ključnu ulogu u NATO-u, gdje je, kao što znamo, već nekoliko godina punopravna članica. Ona je na sebe već preuzela neke ključne inicijative za pomoć regiji kao što je inicijativa regionalne suradnje Jadranska povelja u okviru koje surađuje pet država regije. Isto tako, Hrvatska je na sebe preuzela neke aktivnosti uvježbavanja u Afganistanu. To su odlični primjeri kako individualne države članice mogu djelotvornije koristiti svoja sredstva putem veće multinacionalne suradnje. To je odličan primjer koji je Hrvatska dala drugima. Mislim da ljudi u regiji vide kako su prvo Slovenija, a sada i Hrvatska uspjele, i to će im dati nadu i uvjerenje da će i oni uspjeti. Ohrabrenje koje pruža hrvatski primjer možda je najvažniji aspekt utjecaja hrvatskog članstva u NATO-u i EU na ostatak regije.

Sa 50.000 na 5000

Nedavno ste se vratili iz posjeta Kosovu, gdje ste bili na čelu cijelog Vijeća NATO-a. Koji su vaši dojmovi iz tog posjeta?

- Ukupni dojmovi su da je učinjen značajan napredak u proteklih nekoliko godina kad je riječ o sigurnosti, bez obzira na neke incidente kakve smo posebno vidjeli prošle godine. Podsjetit ću da smo misiju na Kosovu počeli prije 14 godina sa 50.000 ljudi, a sada ih tamo imamo 5000. To je odraz ukupnog napretka koji je postignut. Tijekom posjeta sam također vidio da se gradi i čini se da se gospodarstvo razvija. Naravno, ostaje još puno posla i izazova, ali sigurnosna i gospodarska situacija ide nabolje. I konačno pozdravljam i politički dogovor koji su postigli Beograd i Priština koji će, siguran sam, i na političkoj razini pridonijeti daljnjem napretku u odnosima. Nema sumnje da primjena sporazuma mijenja nabolje i situaciju na terenu. Ako se u potpunosti implementira sporazum, vidjet ćemo dalji napredak na sjeveru Kosova i znatno veću razinu integracije te zajednice u kosovsko društvo. Od toga će najviše profitirati upravo općine sa sjevera Kosova jer politički sporazum sadrži i planove za ekonomske poticaje i razvoj tog dijela Kosova, što će rezultirati stvaranjem novih radnih mjesta.

Potkapacitirani EULEX

Kakva je suradnja s EULEX-om? Prije ste bili kritični prema toj misiji EU. Jeste li sada zadovoljni kako NATO-ova misija KFOR surađuje s EU misijom EULEX na terenu?

- Imamo odličnu suradnju, usko koordiniramo naše aktivnosti s EULEX-om na Kosovu. Bez obzira na to, zabrinjavajuće je što EULEX nema dovoljno sredstava i kapaciteta. EULEX može imati više kapaciteta ako želi biti na razini svog mandata. Kao posljedica toga KFOR je morao intervenirati i preuzeti na sebe veći dio odgovornosti nego što je bilo predviđeno. No, u okviru kapaciteta koje ima, mogu reći da dobro surađujemo.

Hoće li vam taj napredak omogućiti da prijeđete na sljedeću fazu daljeg smanjenja svoje prisutnosti na Kosovu? Do kada će ta misija trajati? Naime, sljedeće će godine završiti misija u Afganistanu, a ona na Kosovu već je postala najdulja operacija NATO-a u povijesti.

- Za sada ćemo zadržati sadašnju razinu broja naših trupa na Kosovu, što je oko 5000 vojnika. Nemamo u ovom trenutku namjeru to smanjiti. Nadamo se da ćemo u daljoj perspektivi biti u stanju dodatno smanjiti broj naših trupa. No, u ovoj situaciji, kada se nastavlja i dijalog između Prištine i Beograda, mislimo da treba zadržati sadašnju razinu. Prerano je davati bilo kakve zaključke o duljini trajanja operacije. Vjerujem da je najbitnije da ovo bude uspješna priča, a dosad je bila veliki uspjeh.

Počeli smo sa 50.000 trupa, velikim izazovima i teškom situacijom, a danas imamo stabilnu situaciju i samo 5000 trupa. Mislim da je važnije sada osigurati djelotvornu primjenu političkog dogovora nego odrediti točnu duljinu naše operacije. Mislim da svi NATO-ovi saveznici i partneri u misiji KFOR-a dijele mišljenje da trebamo ostati na Kosovu onoliko dugo koliko bude neophodno kako bismo osigurali održivu sigurnost i stabilnost.

Nepristrani jamac

Kakva je uloga NATO-a u provođenju sporazuma između Kosova i Srbije jer ste i vi, iako se taj dijalog vodi uz posredovanje visoke predastavnice za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton, imali određenu ulogu u postizanju tog sporazuma?

- Visoka predstavnica Ashton došla je k nama i tražila naš angažman u završnoj fazi postizanja političkog dogovora. To je zato što su obje strane, i Srbija i vlasti iz Prištine, od NATO-a i KFOR-a tražile jamstva da ćemo ostati tamo i u potpunosti implementirati naš mandat, jamstva koja smo i dali. Drago mi je da je NATO mogao odigrati takvu ulogu i na taj način pomoći da se postigne taj politički sporazum. Drago mi je također da obje strane, i Srbi i Kosovari, smatraju NATO nepristranim jamcem mira i stabilnosti ne samo na Kosovu nego i šire u regiji. I dalje ćemo ostati na Kosovu, u sadašnjem broju, i nastaviti osiguravati stabilnost i slobodu kretanja onako kako je predviđeno našim mandatom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 21:15