ŠEST MILIJUNA KN ZA SLAVLJE

U Zagrebu će čak 681 izvođač slaviti ulazak u Europsku Uniju

zagreb 130607strossmayerov trgzastave rh i eu na kisitijekom kratkog proljetnog pljuska zastave republike i hrvatske unije smocene kisom stvorile su zanimljivu kreaciju foto elvir tabakovic / CROPIX-zag-
 Elvir Tabakovic / CROPIX

Na svečano obilježavanje ulaska Hrvatske u EU 30. lipnja u Zagrebu svoj dolazak za sada je potvrdilo 120 stranih gostiju. Dolazak je potvrdila njemačka kancelarka Angela Merkel, ali još nema potvrde o gostima iz Francuske, Velike Britanije i Turske.

No, registraciju dolaska ispunio je srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić, a dolazi i njihov premijer Ivica Dačić. Trebali bi doći i svi čelnici iz jugoistočne Europe, uključujući predsjednicu i premijera Kosova.

Središnja svečanost održat će se na Trgu bana Jelačića koji će biti gotovo potpuno otvoren za građane.

Program na središnjem trgu počinje za građane od 20 sati, a od 23 sata s hrvatskom himnom i središnji dio proslave u kojem će sudjelovati 681 izvođač. U ponoć će zasvirati “Oda radosti”, a videolinkom uključivat će se na ponton u Rijeci, splitsku Rivu, osječku Tvrđu i Dubrovnik te na Bajakovo, gdje će biti otkrivena tabla EU, i Breganu, gdje će biti skinuta tabla - Carina.

Govori gostiju počinju neposredno nakon ponoći - prvi je premijer Zoran Milanović, slijede predstavnici najviših institucija EU na čelu s predsjednikom EK Joseom Manuelom Barrosom, a završnu riječ imat će predsjednik Ivo Josipović.

Cijela svečanost bit će, izvijestio je, od 10 do 15 posto skuplja od planiranih 5,2 milijuna kuna, dakle oko 6 milijuna kuna.

Tko dolazi

Dolazak u Zagreb na svečanost zasad je potvrdilo 120 stranih gostiju:

16 predsjednika država

15 premijera

3 predsjednika parlamenta

10 potpredsjednika vlada

11 ministara vanjskih poslova

7 čelnika europskih institucija

1 izaslanik Svetog Oca...

Sponzori

Agrokor je donirao namirnice za svečanu večeru i vodu, Atlantic grupa je preuzela neke obveze, HTZ je dao promidžbene materijale, HDS Zamp se odrekao autorskih prava, Klara osvježenje za novinare u press centru, BMW Tomić je posudio 50 limuzina najviše klase za prijevoz uzvanika, AKD je izradio sve potrebne akreditacije i monografiju koju ćemo darovati gostima, a Croata posebnu kravatu u povodu ulaska koju će također uzvanici dobiti na dar.

Program na Trgu

1od 20 sati na Trgu nastupaju Puhački orkestar ZET-a, Marko Tolja i jazz orkestar HRT-a koji će izvoditi domaće i strane šlagere, te Jinxi, TBF i DJ Švec

- istovremeno će na Cvjetnom biti prezentacija proizvoda braniteljskih udruga, a na Zrinjevcu otočnih proizvoda

- u 23 sata počinje središnji dio proslave - izvodi se hrvatska himna, a zatim kreće predstavljanje naših zaštićenih kulturnih dobara, poput ojkalice, Nijemog kola, Ljelja iz Slavonije...

- na zgradama na Trgu i neboderu bit će projicirane sve značajnije građevine iz cijele Hrvatske

- nema voditelja nego je program povezan čitanjem citata iz hrvatske književnosti

- prije 24.00 - Teslin transformator obilježit će trenutak prije samog ulaska u EU

- prvi govor - premijer Zoran Milanović

- ponoć ‘Oda radosti’ i ostali govori

Što rade uzvanici

Izaslanstvo Vlade će 30. lipnja u 10 ujutro položiti vijence na Mirogoju za poginule branitelje. Strane delegacije u nedjelju bi od 11 sati trebale početi stizati u Zagreb. Od 18.30 počinje njihovo okupljanje u Banskim dvorima, nakon čega će u 20 imati zajedničko fotografiranje na Markovu trgu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. rujan 2024 18:52