OTKRIVAMO TKO DOLAZI NA NAJVEĆI POLITIČKI SKUP U POVIJESTI

Europa u Zagrebu: 42 lidera na proslavi ulaska Hrvatske u EU

 AFP

Gotove su pripreme za obilježavanje ulaska Hrvatske u EU. Glavna svečanost održat će se 30. lipnja u Zagrebu, a programi se pripremaju i u Rijeci, Osijeku, Splitu i Dubrovniku.

Zračna luka Pleso

Dolazak stranih državnika i delagacija očekuje se tijekom popodneva , od 11 do 18,30 sati. Na Pleso bi trebalo sletjeti 15-ak službenih vladinih zrakoplova. Tim zrakolovima trebali bi doći uglavnom gosti najvišeg ranga, predsjenici i premijeri. Dio delegacija stići će u Zagreb redovitim linijama, a neki i automobilima. Državnike će dočekati crveni tepih i dužnosnici diplomatskog protokola. Uz policijsku pratnju idržavnici odlaze u hotele.

Banski dvori

Od 18,30 ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić ispred svečanog ulaza u Banske dvore dočekuje ministre i uvodi ih u atrij. U 19 sati pred svečani ulaz Banskih dvora spuštaju se predsjednik države Ivo Josipović i premijer Zoran Milanović. Prvi uzvanik kojeg dočekuju bit će šef Sabora Josip Leko. Josipović i Milanović osobno dočekuju svakog šefa izaslanstva, pozdravljaju ga i uvode u atrij. Gostima će biti posluženo piće dobrodošlice.

Trg Sv. Marka

Šefovi izaslanstava, premijer Milanović i predsjednik Josipović u 20 sati izlaze iz atrija Banskih dvora i dolaze do podesta ispred crkve Sv. Marka. Tamo će biti napravljena zajednička fotografija uzvanika. Podest za fotografiranje bit će smješten ispred južnih vrata crkve, na njemu će biti službeni vizual kojim se obilježava ulazak Hrvatske u EU.

Klovićevi dvori

Nakon zajedničkog fotografiranja, u 20,15, uzvanici pješice kreću Ćirilometodskom ulicom, preko Katarinskog trga, do Klovićevih dvora. Prolaze kroz atrij Klovićevih dvora i dolaze na terasu na kojoj će u 20,30 početi svečana večera. Ostali uzvanici koji će biti na večeri stižu u Klovićeve dvore već od 19 sati. Zdravicu će držati predsjednik Josipović i premijer Milanović. Očekuje se da će večera biti sastavljena od hrvatskih jela, služit će se hrvatska vina. Uz večeru će svirati gudački kvartet.

Trg bana Jelačića

Uzvanici nakon večere kreću pješice Zakmardijevim stubama i Radićevom ulicom prema trgu. U 22,45 dolaze na tribinu koja će biti postavljena ispred Gradske kavane. Na središnjoj svečanosti govorit će premijer Milanović, predsjednik EK Jose Manuel Barosso, zamjenik irskog premijera Eamon Gilmore (jer 30. lipnja završava irsko predsjedanje), predsjednica Litve Dalia Grybauskaite (jer 1. srpnja Litva počinje predsjedati EU), predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy, predsjednik Europskog parlamenta Martin Schulz i predsjednik Josipović. Svečani program na trgu za građane počinje već od 20,30. Predviđene su četiri pozornice s raznim izvođačima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 13:05