OSTAVKA U AUSTRIJI

Glavni direktor RBA kupovao stanove preko off shore tvrtki

Herbert Stepic (66), karizmatični glavni izvršni direktor i strateg širenja austrijske Raiffeisen banke u istočnu Europu, ponudio je u petak ostavku. Druga po aktivi univerzalna banka u središnjoj i istočnoj Europi priopćila je da Stepic ostavku podnosi iz osobnih razloga te da će nadležna povjerenstva u Raiffeisen Bank International (RBI) njegov zahtjev smjesta razmotriti, a do donošenja odluke Stepic ce nastaviti raditi svoj posao.

Tržišta kapitala brzo su reagirala na vijest: na Bečkoj burzi vrijednost Raiffeisenovih dionica ujutro u petak pala je 3,2 posto, na 26,15 eura, i to nakon što je u zadnjih 12 mjeseci osjetno porasla, za oko 18 posto, što je tržišnu vrijednost te bankovne grupe povisilo na 5,2 milijarde eura. No, kako je istaknuo Bloomberg, cijena od oko 26 eura još je dosta ispod vrijednosti od 32,50 eura, s kojom je RBA u travnju 2005. izašla na burzu inicijalnom javnom ponudom.

Važna vijest

Svjetski poslovni mediji Stepicevu ostavku povezuju s istragom koju su protiv njega navodno pokrenuli austrijski bankovni regulator (FMA), austrijska središnja banka i sama RBA. Prema pisanju austrijskih medija, koje prenosi i Financial Times, otkrilo se da se Stepic koristio dvjema tvrtkama, koje su se sastojale samo od poštanskog sandučića, u Hong Kongu i na Britanskim djevičanskim otocima, da bi u Singapuru kupio tri stana.

Stepic je propustio o tome izvijestiti nadzorni odbor svoje banke, kao i bankovnog regulatora, ali je javno ustvrdio da u njegovim potezima nije bilo ničega u suprotnosti s austrijskim zakonima ili pravilima njegove banke. Za te dvije tvrtke, Yatsenko International Ltd. i Takego Holdings Ltd, Stepic je rekao da nisu “off-shore fiktivna poduzeća”, nego “projektne kompanije” koje je on osnovao da bi realizirao “stvarne investicije u nekretnine”. Prema bečkom News magazinu, tim dvjema tvrtkama za Stepica je upravljala švicarska banka UBS.

Druga istraga

Stepiceva nekretninska investicija u Singapuru nije prva koja je privukla pozornost austrijskih vlasti u posljednje vrijeme. U ljeto prošle godine bečki Falter citirao je povjerljive izvore o tome kako se Stepic nasao pod istragom austrijskog financijskog regulatora i zbog kupnje zemljišta pokraj Beograda.

Stepić je sa skupinom austrijskih i srpskih ulagača kupio zemljište u Srbiji za 23 milijuna eura kreditom Hypo Alpe-Adria-Bank Internationala, i to od srpske države. Prema procjeni Hypo banke, zemljište je vrijedilo 65 milijuna eura, a sve to skupa ne bi bio velik problem da transakcija nije obavljena preko tvrtke posebne namjene osnovane na Cipru i da investitori svoj kredit Hypo banci nisu prestali otplaćivati.

Stepic se izvukao od odgovornosti najvjerojatnije tako što se navrijeme povukao iz tog posla pa je i FMA prošloga tjedna obustavila istragu protiv njega. Nije poznato je li na takav potez FMA utjecala i Stepiceva odluka iz travnja ove godine da se odrekne dijela svoje direktorske plaće za 2012., godinu u kojoj je banka zabilježila pad dobiti i otpuštala zaposlenike.

Od 4,9 milijuna eura svoje godišnje plaće Stepic je svojem poslodavcu vratio dva milijuna, rekavši da “tako visoka plaća nije u skladu ni s njegovim osobnim stavovima, ni s temeljnim vrijednostima banke”. Premda je njegova plaća “bila u skladu s tržišnim okolnostima” i “fer”, Stepic je svojom gestom “želio pokazati da se direktorske plaće mogu pokazati i prevelikima”.

Traže zamjenu

Odluči li prihvatiti Stepicevu ostavku, Raiffeisen banka neće mu lako naći zamjenu, rekao je u telefonskom razgovoru za Bloomberg jedan austrijski bankar. “Ključno će biti razumijevanje regije u kojoj Raiffeisen djeluje. Bit će jako važno da ta osoba ima zaleđe u regiji, jer RBA posluje na 17 različitih nacionalnih tržišta koja nisu homogena”.

Kao što je poznato, Raiffeisen ima svoju banku i u Hrvatskoj, osnovanu potkraj 1994. Tako je i hrvatska Raiffaisen Austria d.d. banka postala dijelom grupe u kojoj 56.000 zaposlenika pruža bankovne usluge za oko 15 milijuna klijenata u oko tri tisuće poslovnica.

Stepić je na mjesto glavnog izvršnog direktora imenovan je 2010.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 21:36