PREMIJER S PODUZETNICIMA

Milanović izvoznicima: Zbog nas i puta koji smo izabrali, Hrvati imaju lakši, sigurniji i smisleniji život

Samo mogu slutiti koliko je teško i komplicirano, bez obzira na krizu, bilo doći u poziciju u kojoj se sada nalazite i ostvariti taj uspjeh - rekao je premijer Zoran Milanović izvoznicima, okupljenim na godišnjoj konvenciji na kojoj je 18 kompanija nagrađeno za uspjehe u izvozu u isto toliko kategorija, pri čemu je najboljim velikim izvoznikom proglašen Ericsson Nikola Tesla, srednjim tvrtka Calucem, a malim Navis Consult.

Poigravanje tečajem

Milanoviću je, kako je istaknuo bilo drago što u govoru Darinka Bage, direktora Končar Elektroindustrije i predsjednika udruženja Hrvatski izvoznici, nije čuo zahtjev izvoznika za slabljenjem kune. Izvoznici su međutim zatražili da se država pobrine da kuna prema euru i dolaru ne jača te da Hrvatska iako ulazi u Europsku uniju što dulje ostane izvan eurozone, toliko dugo dok se eurozona potpuno ne oporavi. Zatražili su i povećanje temeljnog kapitala HBOR-a.

One koji su uspješni u izvozu Milanović je pohvalio.

- Izabrali ste teži put, kao što je i hrvatski put kada su u pitanju naše društvo i država teži i kompliciraniji put koji mi biramo kao Vlada. to je put pravila, kompeticije, prije nordijskih nego bizantskih, da se nitko ne uvrijedi - rekao je Milanović naglasivši kako je svjestan da je pitanje slabljenja kune koje se često moglo čuti kao zahtjev izvoznika pitanje male razlike u tečaju koja nekome znači razliku između zarade ili gubitka, ali u hrvatskom slučaju to bilo biranje lakšeg puta ili linije manjeg otpora. Milanović je svoj stav obrazložio rekavši kako države koje su se fleksibilno poigravale tečajem svojih valuta prije uvođenja eura i tako kupovale konkurentnost nisu uspjele tu konkurentnost dugoročno zadržati, već je to uspjelo državama koje su dosljedno poticale izvrsnost. Naveo je primjere Njemačke, Danske, Finske i Švedske suprotstavljajući ga Italiji i Grčkoj koje su tečajem lire i drahme utjecale na konkurentnost svojih izvoznika prije uvođenja eura.

Malo

- Hrvatska ima još malo vremena da se odluči koji put želi izabrati. Što se mene tiče, to je put izvrsnosti, put konkurentnosti, klase, i koliko god to zvučalo teško, a kažem da biramo teži put, ja ću se za to boriti - rekao je Milanović. Spomenuo je primjer brodogradnje rekavši kako je restrukturiranje samo početak teške budućnosti.

- To je tek početak početka u kojem će samo oni koji su u stanju ponuditi kvalitetu po razumnoj cijeni opstati i zarađivati - rekao je Milanović ponovivši kako smatra da je Europska unija ogromna šansa za Hrvatsku, ali da se mora mijenjati u nekim stvarima kako bi dostigla konkurentnost i kompetitivnost SAD-a.

- S druge strane, govorim to kao političar, naš socijalni model i način života koji je ipak malo drugačiji moramo zadržati. To malo više košta, ali možda ipak život čini sigurnijim, ljepšim i smislenijim - rekao je Milanović dodajući da apsolutne sigurnosti nema. - Ako je vama dam, nama je uzimam, jer je ograničen kvantum - zaključio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. rujan 2024 06:40