UŠTEĐEVINU INVESTIRAJU U VLASTITU POBJEDU

Ovih će 16 političara uložiti svojih 490.000 kuna u kampanju

Za razliku od SDP-ovih kandidata za gradonačelnike velikih gradova poput Vojka Obersnela, Rajka Ostojića, Ive Baldasara... koji nisu uopće spremni posegnuti u vlastiti džep kako bi pomogli financiranje vlastite kampanje, ima čak i kandidata, i to za manje općine, koji su najavili da će potrošiti i više od 10 tisuća kuna vlastitog novca.

Rekorderi su svakako kandidat za gradonačelnika Vukovara Željko Sabo te za osječko-baranjskog župana Domagoj Hajduković koji su pripremili 50 tisuća kuna. Hajduković, međutim, priznaje da je od najavljenih 50 tisuća kuna do sada uložio samo 2000 kuna vlastitog novca.

Čuvaju se za drugi krug

- Mislim da mi za prvi krug uopće neće trebati vlastiti novac i da ću se pokriti onim što sam dobio od stranke, a da ću svoj novac uložiti u drugom krugu - kaže Hajduković. A središnjica SDP-a će inače, s ukupno 8,5 milijuna kuna, pomoći kampanje svih svojih lista i kandidata. Od toga su na gotovo 900 računa već uplatili 7,2 milijuna kuna, dok ostatak čuvaju za drugi krug.

Da je kriza, vidi se i po jako malom broju donatora koji su odlučili financirati liste i kandidate za lokalne izbore. Među najvećima je svakako Danko Končar. Njegova Kermas energija koja je kupila Brodotrogir donirala je listi SDP-a u Trogiru 75 tisuća kuna. SDP-ov kandidat za gradonačelnika Virovitice Damir Barić dobio je, pak, 30 tisuća kuna od tvornice šećera Viro.

Od SDP-ovaca dosad je najviše za kampanju potrošio Rajko Ostojić - 592 tisuće kuna, te SDP-ov kandidat za gradonačelnika Splita Ivo Baldasar - 432 tisuće kuna.

I velik dio HDZ-ovaca plaćat će iz vlastitog džepa. Prema objavljenim podacima iz HDZ-a, najviše će izdvojiti Marijan Coner, kandidat za gradonačelnika Bjelovara, i Željko Nenadić, kandidat za gradonačelnika Petrinje. Oni su izdvojili po 50.000 kuna. Taj iznos za Conera nije nikakav problem s obzirom na to da slovi kao jedan od najbogatijih HDZ-ovaca. Poduzetnik je i vlasnik ljekarni, a bavi se i turizmom te vinarstvom.

Privredni kriminal

Željko Nenadić, pak, aktualni je gradonačelnik Petrinje koji ima prvostupanjsku presudu kazne bezuvjetnog zatvora zbog privrednog kriminala. Nenadić je poznat i po tome što je snahu zaposlio kao voditeljicu svog ureda. No, ništa od toga nije smetalo vodstvu HDZ-a da ponovno podrži njegovu kandidaturu.

Ušteđevinu od 40.000 kuna planira utrošiti inženjer elektrotehnike i računarstva Miro Totgergeli, HDZ-ov kandidat za bjelovarsko-bilogorskog župana, dok su po 30.000 kuna svojih sredstava izdvojili kandidati za gradonačelnika Osijeka i Zadra - Dražen Vidović i Božidar Kalmeta, te Nedjeljko Medić i Ante Jerolimov, kandidati za načelnike Pašmana i Općine Preko.

Kerumova jedna riječ

Od HDZ-ovaca, u kampanji su dosad najviše potrošili Vjekoslav Ivanišević, kandidat za gradonačelnika Splita - 174.675 kuna, dok je u kampanji za Gradsko vijeće utrošeno 164.894,88 kuna, te kandidatkinja za Zagreb Margareta Mađerić - 147.038,19 kuna.

Željko Kerum, kandidat za gradonačelnika Splita, u kampanju je potrošio - nula kuna. Barem tako stoji u financijskim izvješću na web-stranici Hrvatske građanske stranke. On ionako tvrdi da jedna njegova dosjetka “vrijedi više od deset plakata”. Njegova sestra, kandidatkinja za splitsko-dalmatinsku županicu, s druge strane, prijavila je da je u kampanji do sada potrošila 61.000 kuna, uglavnom za promidžbene materijale i oglasne prostore.

Slična je situacija i u Zagrebu, gdje je aktualni gradonačelnik Milan Bandić prijavio da je na vlastitu promidžbu također uložio nula kuna. Na listu je, međutim, dosad potrošio 224 tisuće kuna.

Vrbošić donirao Bubalu

Kesu su zato odriješili HDSSB-ovci i IDS-ovci . HDSSB-ovci su na promidžbu Vladimira Šišljagića, kandidata za osječko-baranjskog župana i kandidata za gradonačelnika Osijeka Krešimira Bubala potrošili ukupno 324 tisuće kuna. Većinu sredstava donirala je sama stranka, među rijetkim donatorima nalazi se i Josip Vrbošić. Donirao je 1000 kuna obojici, a javnosti je postao poznat jer mu je cijela obitelj zbrinuta u gradskom vodovodu nakon što je ušao u HDSSB.

U Istri je IDS-ov Valter Flego dosad potrošio 276 tisuća kuna, a kandidat za gradonačelnika Pule Boris Miletić 199 tisuća. Zanimljiv je i Andro Vlahušić, gradonačelnik Dubrovnika, koji je na oglašavanje potrošio 31.000 kuna, od čega je 20.000 kuna uložio sam.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 07:17